Tubulointersticiális nefritisz

A tubulointersticiális nefritisz lehet akut vagy krónikus. Különböző betegségek, gyógyszerek vagy a veséket károsító körülmények okozhatják.

vesegyulladás, vesekárosodás, tubulointersticiális nefritisz | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
Akut tubulointersticiális nefritisz

Az akut tubulointersticiális nefritisz hirtelen fellépő veseelégtelenség, melyet a vesetubulusok és a környező szövetek károsodása vált ki.

Az akut tubulointersticiális nefritisz leggyakoribb oka olyan gyógyszer szedése, mely allergiát vagy közvetlen mérgező hatást (toxikus reakciót) fejt ki. Toxikus reakciót okozhatnak pl. az amfotericin B és az aminoglikozidok. Allergiás reakciót idézhetnek elő a penicillin, a szulfonamidok, vízhajtók, és a nem szteroid gyulladásgátlók, beleértve az aszpirint is.

A betegség egyéb okai közé tartozik a vesék bakteriális fertőzése (pielonefritisz), rákos megbetegedések (pl. a leukémia és a limfóma) és örökletes kórképek.

A tünetek rendkívül változatosak. Egyes betegeknél húgyúti fertőzés tünetei alakulnak ki: láz, fájdalmas vizelés, gennyvizelés és a deréktájon vagy a lágyékban jelentkező fájdalom. Másoknak alig vannak tünetei, de a laboratóriumi eredmények veseelégtelenségre utalnak. A vizelet mennyisége lehet normális vagy annál kevesebb.

A vizelet a nyomokban észlelhető fehérje és gennysejtek ellenére közel normális lehet, de a kóros elváltozások gyakran feltűnőek. A vizelet elegendő mennyiségű fehérjét tartalmazhat ahhoz, hogy ez nefrózis szindrómára utaljon, lehet benne vér (mikroszkópikus vagy látható mennyiségben) vagy pedig genny, melyben a fehérvérsejtek egy fajtája, az eozinofil fehérvérsejtek is megtalálhatók. Az eozinofil sejtek ritkán jelennek meg a vizeletben, de ha igen, a betegnek majdnem biztos, hogy allergiás reakció által kiváltott akut tubulointersticiális nefritisze van.

Ha a kiváltó ok allergiás reakció, a vesék az allergia okozta gyulladás miatt rendszerint nagyok. Az allergiás reakciót kiváltó anyaggal (allergénnel) való találkozás és a veseelváltozások kialakulása között eltelt idő 5 naptól 5 hétig változhat. Az allergiás reakció egyéb tünetei közé tartozik a láz, a kiütés, és az eozinofil sejtek felszaporodása a vérben.

A betegség diagnosztizálásához csak a vesebiopszia szolgáltat meggyőző érveket.

Egyeseket akut veseelégtelenség miatt kell kezelni.A veseműködés a károkozó szer elhagyásával rendszerint visszatér, bár kismértékű vesehegesedés gyakori. Egyes esetekben az elváltozás megfordíthatatlan. Ha a rendellenességet allergiás reakció váltotta ki, kortikoszteroid-kezelés meggyorsíthatja a veseműködés helyreállását.

Krónikus tubulointersticiális nefritisz

Krónikus tubulointersticiális nefritisznek minősül minden olyan idült vesebetegség, ahol a tubulusok vagy a környező szövet károsodása jelentősebb, mint a glomerulusoké vagy az ereké.

Az összes idült veseelégtelenség mintegy egyharmadáért az ilyen típusú rendellenesség a felelős. A krónikus tubulointersticiális nefritiszes esetek körülbelül 20%-át valamely gyógyszer vagy méreg hosszú távú szedése eredményezi. Ez az állapot számos más betegséghez társulhat.

Bizonyos tünetek a krónikus tubulointersticiális nefritisz összes típusában közösek. Puffadás vagy folyadék-visszatartásból származó szövetduzzanat (ödéma) általában nincs. Kevés fehérje vész el a vizelettel, és a vérvizelés is ritka. A vérnyomás normális, vagy csak kissé emelkedett a betegség korai szakában. Ha nagy mennyiségű fehérje vagy vér jelenik meg a vizeletben, rendszerint glomeruláris betegség is kialakult. Amennyiben a vesetubulusok nem működnek megfelelően, a tünetek az akut tubulointersticiális nefritiszéhez hasonlóak. A krónikus tubulointersticiális nefritisz némely fajtájában vesekövek alakulnak ki.

| vesegyulladás, vesekárosodás, tubulointersticiális nefritisz
2009-03-03 14:27:11
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop