Ne igyon túl sok fekete teát!

Túlzásba vitt teafogyasztás okozhatott súlyos veseelégtelenséget egy amerikai férfinál – írják az arkansasi orvosi egyetem kutatói a New England Journal of Medicine orvosi szakfolyóiratban közölt cikkükben.


Nyolc nap alatt három gyerek kapott új vesét a Semmelweis Egyetemen

Három gyereken végeztek sikeres veseátültetést nyolc napon belül a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján - tudatta az intézmény csütörtökön a honlapján. A közlemény szerint egy 17 éves, egy 8 éves és egy 7 éves gyerek kaphatott új szervet, és már mindhárman hazamehettek a kórházból.


Sok a kezeletlen veseelégtelenséggel élő idős ember

Súlyosan alulbecsült lehet a kezeletlen veseelégtelenséggel élő idős emberek száma - idézte kanadai kutatók megállapítását a HealthDay című ismeretterjesztő portál (www.healthday.com).


Könnyen szűrhető a vesebetegség

A veseelégtelenség korai felismerésének fontosságára hívják fel a figyelmet szakemberek a Vese Világnapja alkalmából.


Új készítmény a vesebetegek vérszegénységének kezelésére

A dializált vesebetegek döntő többsége vérszegénységben szenved. A most hazánkban is forgalomba került készítmény a vesebetegek vörösvértest képződését segítő, új hatóanyagot tartalmaz.


Vesementő program - Elhanyagolt tisztítómű...

A veséjébe látunk. A problémákat alaposan kivesézzük. Ám saját vesénkkel sokkal kevesebbet törődünk. Vérünk tisztítóműve pedig sok esetben hangtalanul szenved... Mentsük meg!


Az idült veseelégtelenség gyógyszeres és diétás kezelése

A dialíziskezelések csak a vesék méregtelenítő, folyadék- és sóeltávolító képességét tudják pótolni, és ezen funkciókat sem korlátok nélkül. Hemodialízisnél a heti három kezelési nap közötti "szabadnapokon" a beteg csak meghatározott mennyiségű folyadékot és sót fogyaszthat, hogy elkerülje a só- és folyadék-túlterhelés okozta magas vérnyomást és vizenyők kialakulását.


Idült (krónikus) veseelégtelenség

A vesefunkció lassú, fokozatos csökkenését idült veseelégtelenségnek nevezzük, amely általában krónikus vesebetegségekben a vese állományának lassú pusztulása miatt alakul ki.


Veseátültetés (transzplantáció)

A veseátültetés a veseelégtelenség kezelésének fontos módszere. Sikeres veseátültetés után a beteg csaknem teljesen rehabilitálható. Hazánkban szervezett veseátültetésről 1973 óta beszélhetünk. Jelenleg már mind a négy egyetemi városban (Budapest, Debrecen, Pécs, Szeged) folyik veseátültetés, és 1997 végéig Magyarországon több mint 2000 veseátültetés történt. 1997-ben 309 veseátültetés történt a négy transzplantációs központban, ami azt jelenti, hogy egymillió lakosra több mint 30 transzplantáció esik.


Veseelégtelenség, idült

Az idült veseelégtelenség a vese működésének lassan fokozódó romlása, amely a vérben az anyagcsere lladékanyagok felszaporodásához vezet (azotaemia). Sok olyan betegség létezik, mely a vesékben visszafordíthatatlan károsodást okozhat.


1 |