Hólyag- és vesementő program

Akit már alaposan megismertünk, annak a "veséjébe látunk". Ha egy dolgot részletesen megvizsgálunk és elemzünk, azt mondjuk: "kivesézzük". E két szófordulat is rávilágít a vese központi szerepére, s emellett egy darabka fájdalmas élettapasztalat is megbújik mögötte. A szomorú valósággal nap mint nap szembesülő vesebetegek hosszasan tudnának mesélni arról, mit jelent, ha a vese teljesen felmondja a szolgálatot.

hólyag, vese, vesekő, vesekÅ‘ | Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Bárdosi, E.
Országszerte naponta 12 embernek mondja fel a veséje a szolgálatot. 1995-ben körülbelül 40000 beteget kezeltek műveseközpontokban. 2005-re ez a szám valószínűleg már 60000-re nő. Bár a szervátültetések életmentő beavatkozásoknak bizonyultak, még mindig heves vita tárgyát képezik. Némi odafigyeléssel - különösen, ha a vér tisztítóberendezéséről van szó - érdemes elébe menni a bajnak.

A páros elrendezésű vesék a vér létfontosságú tisztítóberendezései. A mindennapi életben csak többé-kevésbé tökéletes munkájuk végeredményét, a vizeletet érzékeljük. Veséink hosszú ideig akkor sem zúgolódnak, ha valami baj van, vagy túl nagy terhelés éri őket. Emiatt a szervet fenyegető veszély (például fájdalomcsillapítókkal való visszaélés) hosszú ideig észrevétlen marad, a panaszok megjelenésével egy időben pedig beáll a katasztrófa: a veseműködés megszűnik. A helyzet ekkor valóban súlyos, mégsem reménytelen.

EGY TISZTÍTÓMÛ KÖZELKÉPE

A gyermekököl nagyságú, bab alakú szerv egymillió, hasonló felépítésű működési egységből, a vesetestecskékből (nefronokból) áll. A vesék naponta 175 liter vért tisztítanak meg a salakanyagoktól, és közben vizeletet képeznek.

A szűrés kezdetén a vesetestecskéken keresztül folyamatos a vérátáramlás (percenként 1 liter vér). Naponta mintegy 1500 litert tesz ki az átáramlott vérmennyiség.

A szűrés második lépése az úgynevezett glomerulus filtráció, melynek során elsődleges szűrlet (vagy elsődleges vizelet, körülbelül 180 liter naponta) keletkezik. Ez sok vizet és különböző kismolekulájú anyagokat (salakanyagokat, sókat, szőlőcukrot) tartalmaz még. A szűrés harmadik fázisában a kicsiny vesetubulusokban összegyűlt elsődleges szűrlet körülbelül 99 százaléka a vékonyka vérerek hálózatán keresztül ismét visszajut a vérbe. Ez a folyamat létfontosságú, hiszen ily módon a szervezet számára értékes anyagok, mint például vitaminok, cukrok, aminosavak, sók és természetesen a víz, nem mennek veszendőbe.

A többszörös filtráció végeredménye a vizelet, melynek napi mennyisége körülbelül 2 liter. Ebben választódnak ki a vízoldékony anyagcseretermékek. A vizelet elsősorban karbamidot és kreatinint (az izomanyagcsere bomlástermékét), húgysavat, ásványi anyagokat, aminosavakat, zsírsavakat, epefestékeket és oxálsavat tartalmaz.

Emellett a vesék fontos szerepet töltenek be a szervezet sav-bázis egyensúlyának megőrzésében, a vízháztartás, a vérösszetétel és a vérnyomás szabályozásában.

A VESZÉLY BENNÜNK REJLIK!

A szervezetben zajló rendellenes folyamatok mindig kihatnak a vesékre is. Ilyen például az egészségtelen táplálkozás, vagy az anyagcsere túlterhelése, főként állati eredetű fehérjével.

A bélrendszer felől állandó veszély leselkedik jóléti társadalmunk polgáraira. Elsősorban a túlterhelt fehérje-anyagcsere okoz gondokat. A fehérjedús "takarmánnyal" (napi hús-, tejtermékfogyasztás) főleg a májat és a vesét árasztjuk el a bélrendszerben keletkező rothadásos termékekkel, veszélyes anyagokkal. Ráadásul a feleslegben elfogyasztott fehérje elősegíti a vesekő képződését is.

A túlzott fehérjebevitelből eredhetnek a szervezetben sokszor észrevétlenül krónikussá váló gyulladásos folyamatok (például homlok- üreg-, arcüreg-, foggyökér- és mandulagyulladás), és a belőlük képződő gócok, melyek egészen távol eső szervekben okozhatnak működési zavarokat.

Lényeges rizikófaktor a nem kezelt magas vérnyomás és a diabétesz. A cukorbetegek és a magas vérnyomással küszködők körülbelül felénél évek múltán súlyos vesekárosodások lépnek fel.

Kerüljük a mérgeket! A környezetből származó káros anyagok és az élelmiszer-adalékanyagok, egyes gyógyszerek, reuma elleni szerek és antibiotikumok eltávolítása a szervezet tisztítóberendezéseinek feladata.

A gyógyszerekhez mellékelt betegtájékoztatón a lehetséges mellékhatások között gyakran említenek vesebántalmakat. Ez is megerősíti azt a feltételezést, hogy a gyógyászati céllal alkalmazott vegyi anyagok döntő többsége kiválasztó szerveinket komolyan megterheli, ezért azok rendszeres használata senkinek sem ajánlott.

VESEKÁROSÍTÓ NEHÉZFÉMEK ÉS CIGARETTA

Az ipari tevékenységből származó, három agresszív nehézfém az ólom, a kadmium és a higany. Utóbbi az amalgámtöméssel kapcsolatban meglehetősen sokat emlegetett elem. Amit nem választ ki a szervezet, átmenetileg a zsírszövetben elraktározódik, és gátolja az anyagcsere-folyamatokat, az enzimaktivitást. A gyógyítási célból javasolt méregtelenítés közben ismét a veséknek jut a tisztítókúra oroszlánrésze. A máj segítségével nekik kell feldolgozniuk a nehézfémben dús terhet. A szelén- és a kéntartalmú vegyületek, például a fokhagymában bőségesen találhatók, segítenek a méregtelenítésben.

A cigaretta még egészséges embereknél is körülbelül 30 százalékkal visszaveti a veseműködést. Különösen intenzíven érinti a cukorbetegségben vagy magas vérnyomásban szenvedőket: szinte időzített bomba náluk a vese teljes lerobbanása rendszeres és éveken át tartó dohányzás esetén.

Most pedig lássuk, milyen panaszt mivel és hogyan érdemes leginkább kezelni, illetve hogyan tudjuk megelőzni.

HÓLYAGHURUT

A panaszok hátterében bélbaktériumok okozta fertőzés (kiváltképp az E. coli) áll. Az érintettek többsége nő, ennek oka a viszonylag rövidebb húgycső, amin könnyebben feljutnak a kórokozók.

Tünetei: égető érzés és fájdalom vizeléskor, a gyakrabban jelentkező vizelési inger, a sötétre elszíneződött, zavaros, gennyes vizelet. Az intimterület alapos higiéniája (ami természetesen a szexuális partnerre is vonatkozik) hatékony védelmet nyújt. Javasoljuk, hogy szexuális kapcsolat után mindkét fél ürítse ki hólyagját, ezzel kiöblíti a húgycsőbe préselődött baktériumokat, és alaposan mosakodjon meg - ha lehet, semleges vagy enyhén savas pH-jú mosakodókrémekkel, tusfürdőkkel.

A betegség kialakulásában a legyengült immunrendszernek is szerepe van, hiszen egészséges szervezetben a húgyutak hámrétege biztonságosan véd a kórokozók ellen.

IRRITÁLT HÚGYHÓLYAG

Tipikus női betegség. A panaszok a hólyaghurutéhoz hasonlók, gyulladásos folyamatok azonban nem mutathatók ki (tehát nem bakteriális eredetű). A kezeléshez ülőfürdő, iszapfürdő, esetleg homeopátiás kezelés, akupunktúra, kineziológia, relaxáció és pszichoterápia ajánlható.

INKONTINENCIA

Inkontinencia alatt az akaratlanul bekövetkező vizeletcsepegést értjük. Az évek múlásával, kiváltképp idős korban a nők több mint 25 százalékát, a férfiak körülbelül 10 százalékát érinti ez a kínos dolog. Tehát minden ötödik ember szenved ettől, és szégyenből vagy álszeméremből az érintettek hosszú ideig megpróbálják eltitkolni panaszaikat, sokszor még az orvos előtt is. Ami nagy hiba, hiszen több különböző módszer létezik, hogyan lehet "észrevétlenül" együtt élni az inkontinenciával anélkül, hogy lemondanánk a társas összejövetelekről, vagy elvesztenénk a baráti kört.

VESEMEDENCE-GYULLADÁS

Veszélyes késlekedni például olyan tünetegyüttes esetében, mint a hidegrázás, a magas láz, a vese tájékán (alsó bordák mögötti hátterület) érzett tompa nyomás és bőrviszketés. A vizeletürítéskor fellépő fájdalom, a fokozott vizelési kényszer vagy a véres vizelet rendkívüli óvatosságra int, és ezért sürgősen orvoshoz kell fordulni.

Akut vesemedence-gyulladás esetén sajnos nem lehet nélkülözni átmenetileg a gondos, célzott antibiotikumos kezelést. Kiegészítésként azonban feltétlen igyunk medveszőlőteát. 2 evőkanálnyit főzzünk tíz percig 1 liter vízben, majd szűrjük le, és több részre elosztva fogyasszuk el.

Sokat segíthet egy jó meleg gyógyteás alhasi pakolás is: zsurló, nyírfakéreg és fűzfakéreg teájába áztassuk be egy frottírtörülköző felét, kicsit nyomkodjuk ki, majd terítsük a hasra. Tegyünk rá egy jó meleg vizet tartalmazó gumitömlőt, és borítsuk rá a törülköző száraz részét. Legalább 20-30 percig maradjunk fekve. Ha a vesetájak érzékenyebbek, feküdjön hasra, és a deréktájra tegyük fel a pakolást. Krónikussá váló gyulladás (nincs szervi fájdalom, de nagyfokú levertséggel, fejfájással járhat), akár a veseműködés leállásához is vezethet, emiatt pedig a rendszeres dialízisre lehet szükség. Különösen az időseknek kell tudatosan ügyelniük veséjükre, mert a szerv működése és méregtelenítési hatékonysága az évek múlásával egyre tökéletlenebb, és 70 éves korra a vese már csak félgőzzel dolgozik. A vesék alapos átöblítésére van szükség, ha gyulladás lép fel. A hólyagteák (hibiszkusz, gyermekláncfű, nyírfalevél, zsurló, zsálya) vízhajtó hatású gyógyanyagai erre különösen alkalmasak.

VESE- ÉS HÓLYAGKŐ

A vese, csakúgy mint a máj, hangtalanul szenved. A hosszan elnyúló hanyatlási folyamat drámai végpontját jelzi, ha már komolyan kezdünk felfigyelni a panaszokra. A vesebetegségeket ezért diagnózis alapján egyértelműen tisztázni, és szakszerűen kezelni kell. A súlyos vesegörcs megrázó élmény; a hirtelen fellépő, görcsszerű fájdalomhoz néha még hasmenés és hányás is társul. A termelődött kövek (vagy kövecskék), miközben valamilyen távozási lehetőséget keresnek, gyakran mégis észrevétlenül választódnak ki.

A vesekövek leggyakrabban (az esetek 70-80 százalékában) kalciumoxalátból állnak, ritkábban (körülbelül 20 százalék) húgysav építi fel őket, olykor viszont cisztinkövek is lehetnek. A vesekooperációk ma már szinte feleslegessé váltak. Vízfürdőben vagy beültetett víz-, illetve géppárnákkal, érintésmentes zúzással távolítják el a köveket. A húgyutakból pedig endoszkóp segítségével is kivehetők a kisebb vesekövek.

VESEMENTŐ TIPPEK

 • Sok folyadék fogyasztása: főleg lúgosító gyógyvizek, ásványvizek, gyógyteák.
 • Megfelelő gyógyteákkal történő kúraszerű átöblítés: csalán, gyermekláncfű.
 • Napi egy liter nátriumszegény ásványvíz.
 • A gyümölcs- és zöldséglé A-vitaminnal, illetve elővitaminjával, a kőképzodés ellen védő béta-karotinnal látja el a szervezetet.
 • Rendszeres sportolás: heti 3-4-szer szabadban végzett mozgás.
 • Az élvezeti cikkek visszafogása (alkohol, kávé, cigaretta).
 • A zsíros ételek visszafogása (hús, hal, kolbász, sajt).
 • Lúgosító élelmiszerek fogyasztása (gyümölcs, zöldség, burgonya).
 • Az immunrendszer erősítése: kasvirág, shii-take-gomba, macskakarom, ginzengkészítmények.
 • C-vitaminban (például: friss zöldségek, gyümölcsök, savanyú káposzta) és cinkben (búzacsíra, tökmag, tojás, mustár, lencse, borsó, barnakenyér) gazdag táplálékok.
 • Rendszeresen végzett váltott zuhanyozás, szaunázás.
 • Stressz, félelmek leküzdése (jóga, autogén tréning, Qi gong).
 • Egy-egy nyers kosztos- vagy lénap beütemezése (napi 1 kg friss gyümölcs és/vagy zöldség, illetve ezek leve 1:1 arányban ásványvízzel hígítva).
 • Káposztafélék sokoldalú felhasználása, főként nyersen (a húgyutak antibiotikuma).
 • A béltisztítás (kolon-hidroterápiával, gyógyvizekkel, gyógyteákkal, salaktalanítás, böjt hatására a veszélyes anyagokkal telítődött kiválasztási útvonalak megtisztulnak).
 • A "vesevigasztaló" gyógynövények kúraszerű használata (például zsurló, nyírfa, körömvirág) megelőzi a működésbeli károsodásokat.
 • Az antropozófus gyógyászat: homeopátiás módon elkészített réztartalmú készítményeket ír elő.
 • A B-vitaminok és a magnézium rendszeres használata nemcsak az ingerhólyag okozta gyakori vizelési ingert mérsékli, hanem egyes kövek kialakulását is képes kivédeni.
 • Férfiaknál a krónikus prosztatamegnagyobbodás- és gyulladás okoz gyakran hólyaghurutot. Számukra a tökmagolajat, vagy az abból készült kapszulát, a kisvirágú fűzikét, a csalán, a zsurló és a nyírfalevél teáját ajánljuk.
JÓ SEGÍTSÉG INKONTINENCIÁNÁL

 • a medencét erősítő talajgyakorlatok
 • az emésztési zavarok megszüntetése
 • a stresszoldás: kineziológiával, autogén tréninggel
 • súlyfeleslegtől való megszabadulás
 • inkontinenciabetét.
ÉRDEKES...

A vese az emberi testben a társas kapcsolatok helyét reprezentálja. Vesefájdalom, vesebetegség mindig akkor lép fel, ha partnerkapcsolatunkban konfliktusaink vannak. Partnerkapcsolaton itt nem a szexualitást értjük, hanem alapvetően azt a módot, ahogyan embertársainkhoz viszonyulunk.

A mindennapi élet egyes szokásai is bizonyítják, milyen szoros kapcsolatban van a vese a "partnerkapcsolat", a "kapcsolatkészség" témájával. Minden olyan alkalommal, amikor emberek azzal a szándékkal jönnek össze, hogy érintkezésbe lépjenek egymással, kiemelt szerepet játszik az ivás. Nem is csoda, hiszen az ivás a "kapcsolatok szervét, a vesét" stimulálja, s ezzel stimulálja a pszichés kapcsolatteremtő készséget is.

Aki sokat iszik, kapcsolat utáni vágyát mutatja ki - ugyanakkor azonban fennáll az a veszély, hogy a pótkielégülés szintjén fog leragadni.

A vesekő esetén alkalmazott terápiás intézkedések világosan rámutatnak arra, melyek azok a princípiumok, amelyek a harmónia és a partnerkapcsolat-problematika terén segítségünkre lehetnek: a melegség mint a rokonszenv és szeretet kifejezése, a görcsös véredények ellazítása mintegy a nyitás, túljutás jeleként, s végül sok folyadék, mely mindent ismét mozgásba, folyamatba lendít.

· Immunerősítő programok, akupunktúra, kineziológia, tisztító kúrák: 318-0320, 318-0286

A KŐKÉPZŐDÉST ELŐSEGÍTI

 • visszatérő gyulladások
 • örökletes hajlam, fejlődési rendellenességek (húgycső, vezetőszűkület)
 • helytelen táplálkozás, elhízás, köszvény
 • kevés folyadékbevitel
 • a túlzott gyógyszerfogyasztás elsősorban a máj és a vese működését rontja.
HASZNOS TANÁCSOK

Igyunk sokat (legalább 2,5 l-t, fertőzéskor 3-4 l-t), hogy a húgyhólyag alaposan átöblítődjön. A kávé ingerli a hólyagot, ezért rendszeres fogyasztása tilos.

Ne tartsuk vissza a vizeletet, mert ezzel elősegítjük a baktériumok elszaporodását a pangó vizeletben.

Erősítsük immunrendszerünket szaunával, váltott zuhannyal, immunerősítő gyógyteákkal (körömvirág, édesgyökér, kohárs, legyezőfű).

Kerüljük a felfázást! Öltözzünk fel mindig melegen, figyeljük, hogy a lábunk ne hűljön ki.

Hordjunk meleg, természetes alapanyagú alsóneműket.

A vörösáfonyalé kiváló hólyagerősítő, ezért rendszeres fogyasztása feltétlenül ajánlott.

Fontos a higiénia: székletürítés után a tisztítás elölről hátrafelé történjen, használjunk bidét, a törülközőket, fehérneműket főzzük ki rendszeresen.

HÁZIPATIKA

Fertőtlenítés: a medveszőlőlevél-tea és a feketeretek baktériumölő hatású.

Átöblítésre javasolt: a nyírfalevél, csalánlevél, babhüvely, zsurló, aranyvessző, gyermekláncfű, borókabogyó, petrezselyemgyökér teája.

A fügekaktusz, az inkák gyógyító gyümölcse, mely prosztatabántalmakra is alkalmas.

Az otthoni fürdőkúrák jelentős enyhülést hoznak, oldják a görcsöt, a hasi fájdalmat, mérséklik a gyulladást; legjobb a nyírfa- és fűzfakéreg, illetve a zsurló teájából készült ülőfürdő. A meleg vízben 20 percig (kezdetben 36 °C-os) ülünk, ez körülbelül a vese magasságáig ér, a lábunk nincs a vízben, közben forró víz hozzáadásával fokozatosan emeljük a víz hőmérsékletét 40 °C-ig.

Lábfürdő: 15-20 percig két vödörben lábszárközépig körülbelül 39 °C-os vízben melegítsük átfázott lábainkat, hogy megelőzzük a fertőzést.
A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.
| hólyag, vese, vesekő
2002-07-25 12:30:14
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop