Hirdetés

Ne igyon túl sok fekete teát!

Túlzásba vitt teafogyasztás okozhatott súlyos veseelégtelenséget egy amerikai férfinál – írják az arkansasi orvosi egyetem kutatói a New England Journal of Medicine orvosi szakfolyóiratban közölt cikkükben.

fekete tea, veseelégtelenség |

MTI Hírek12

Az 56 éves férfi tavaly májusban fordult orvoshoz hányingerrel, gyengeséggel, fáradtsággal és testi fájdalmakkal. Naponta 16 bögrényit (mintegy négy litert) ivott meg fekete teából, amelyben az oxalát nevű vegyület található, mely túlzott mennyiségben fogyasztva vesekövet okozott, gyulladást és veseelégtelenséget. A férfi veséje oly mértékben károsodott, hogy talán élete végéig dialízisre szorul.

Az oxalát megtalálható többek között a spenótban, a rebarbarában, a mogyorófélékben, a búzakorpában és a csokoládéban. A napi 16 csésze jeges fekete tea elfogyasztásával az arkansasi férfi naponta 1500 milligramm oxalátot vitt be szervezetébe, sokszorosát az átlagosnak és az amerikai Táplálkozási és Dietetikai Akadémia által maximálisan ajánlott 40-50 grammnak.

Nem az volt a baj, hogy a férfi sok folyadékot fogyasztott, hiszen naponta átlagosan 10-11 pohár folyadék bevitele ajánlott különféle italok formájában, a fekete tea volt sok az oxalát miatt.

A szokásos teamennyiség nemcsak nem ártalmas a vesére, hanem még segít is megelőzni a vesekőképződést - mutatnak rá a kutatók az amerikai szaklapban.

fekete tea, veseelégtelenség

2015-04-03 18:34:54

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop