Hirdetés

Sok a kezeletlen veseelégtelenséggel élő idős ember

Súlyosan alulbecsült lehet a kezeletlen veseelégtelenséggel élő idős emberek száma - idézte kanadai kutatók megállapítását a HealthDay című ismeretterjesztő portál (www.healthday.com).

veseelégtelenség |

MTI Hírek 2012 ;9

Tanulmányukban közel kétmillió Albertában élő kanadai felnőtt adatait elemezték, akiknek 2002 és 2008 között vérvizsgálattal mérték veséjük átszűrési kapacitását, az úgynevezett eGFR értéket.

A későbbiekben csaknem négy éven át követték nyomon a felmérésben részt vevők egészségi állapotát. Ez alatt a vizsgált csoport 0,35 százalékánál alakult ki veseelégtelenség, náluk az eGFR értéke 15 ml/perc/1,73 m2 alá esett, ám az érintetteknek csak alig több mint a fele részesült kezelésben.

A legalacsonyabb átszűrési értékkel rendelkező páciensek közül a 18 és 44 év közöttiek tízszer nagyobb eséllyel kaptak kezelést, mint a 85 évnél idősebb veseelégtelenségben szenvedő betegek. Így nem meglepő, hogy eközben a kezeletlen veseelégtelenség aránya több mint ötször nagyobbnak bizonyult a 85 év felettieknél, mint a 18 és 44 év közötti emberek körében.

Brenda Hemmelgarn, a Calgary Egyetem kutatója és csoportja tanulmányát a Journal of the American Medical Association (JAMA) című szakfolyóirat legfrissebb számában tette közzé.
veseelégtelenség

2012-06-20 10:42:42

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop