ÚJ

Veseelégtelenség, idült

Az idült veseelégtelenség a vese működésének lassan fokozódó romlása, amely a vérben az anyagcsere lladékanyagok felszaporodásához vezet (azotaemia). Sok olyan betegség létezik, mely a vesékben visszafordíthatatlan károsodást okozhat.


Veseelégtelenség (heveny)

Heveny (akut) veseelégtelenségben a vese gyorsan elveszíti képességét, hogy a vért megtisztítsa a mérgező anyagoktól, ami anyagcsere hulladékanyagok, mint pl. karbamid (urea) felhalmozódásához vezet a szervezetben. Heveny veseelégtelenséghez vezet minden olyan folyamat, melyben a vese vérellátása csökken, a vizelet elvezetésének útja a vese után elzáródik, vagy ha maguk a vesék sérülnek. Mérgező anyagok (gyógyszerek, mérgek, a vizeletben kicsapódott kristályok és a vesék ellen ható antitestek) károsíthatják a veséket.


Az ACE-inhibitorok a vesebetegekért

A veszélyesen magas vérnyomás okozta vesebetegségben szenvedőknek jobban segít az ACE-inhibitor gyógyszer, mint a kalciumcsatorna-blokkolók, állapítja meg egy szövetségi forrásokból támogatott tanulmány.


Vesebetegek gyógyítása

A magyar egészségügy számára modellértékű szakmai protokollt fogadott el a Magyar Nefrológiai Társaság (MNT) 1998 június 3.-án Egerben tartott országos konszenzus konferenciája: a dialízis kezelés szakmai útmutatóját. A szakmai irányelvek életbe lépésétől a betegek életkilátásainak és életminőségének további javulását várják.


Hólyag- és vesementő program

Akit már alaposan megismertünk, annak a "veséjébe látunk". Ha egy dolgot részletesen megvizsgálunk és elemzünk, azt mondjuk: "kivesézzük". E két szófordulat is rávilágít a vese központi szerepére, s emellett egy darabka fájdalmas élettapasztalat is megbújik mögötte. A szomorú valósággal nap mint nap szembesülő vesebetegek hosszasan tudnának mesélni arról, mit jelent, ha a vese teljesen felmondja a szolgálatot.


Akut (heveny) veseelégtelenség

Hirtelen fellépő, súlyos állapot, melyet a veseszövet hirtelen kialakuló súlyos károsodása okoz a vizeletelválasztós teljes hiányával (anuria) vagy minimális vizelet képződésével (oliguria). Ritkán a vizelet mennyisége számottevően nem változik a súlyos vesekárosodás ellenére sem.


| 2

Web Design & Development Prowebshop