Vesekő betegség

vesekő, vese, vesekÅ‘ | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

Tisztelt orvosnő!

Az ügyben szeretnék segítséget kérni, hogy édesapámnak vese köve lett, és szeretnék róla többet tudni, hogy ilyenkor mit lehet csinálni, mivel tudnék segíteni édesapámon ill., milyen módon tud a vese köve eltávozni a veséjéből. Azt tudom, hogy vizelettel, de még más módon milyennel, ha nem megy el neki. Édesapám volt kórházba vele, és kivizsgálták. A következő lelet született.:

A máj homogén. Epeúttágulat nincs. A cholecysta mérs. mennyiségű epét tartalmaz, a lumenben egyértelmű követ nem látok. A pancreas nem szélesebb, homogén. A hasi nagyerek regiója szabadnak látszik. A jobb vese kp. harmadában kettő db. 5mm körüli kő biztosan kimutatható. A felső harmadban egymás mellett kettő nagyobb, 6-7 mm körüli, ill. egy 5 mm körüli kő van. Elszórtan még néhány kisebb kő valószínű. Egyértelmű üregrendszeri tágulatot elkülöníteni nem tudok. A bal vese kp. Harmadában egy 3-4 mm-es, ill. egy-két kisebb kő látható. Másutt a bal vesében biztos követ kimutatni nem tudok. Üregrendszeri tágulat nincs. A lép nem nagyobb, homogén. A hólyag ép kontúrú. A lumenben vagy ureterszájadékban biztos követ nem láttam. A prostata nem nagyobb.

A következő gyógyszereket írták fel neki: No-SPA, Halidor, Blemaren pezsgő tabletta. Amúgy az igaz, hogy a sörivás ilyenkor segít, mert ezt egy ismerősömtől hallottam, de mivel nem értek a témához nem tudom megítélni azt sem, hogy segít-e. Kérem, ha tud segíteni, válaszoljon nekem E-mailben.

Szívességét előre is köszönöm.tisztelettel

Elkerülte figyelmét, hogy nem áll módomban e-mail-en válaszolni. A teljes névtelenség biztosítása céljából nem kapom meg, de nem is kérem az e-mail címeket.

Kérdésére válaszolva: más az elbírálás abban az esetben, ha a kő a húgyúti vezetékben található és azt elzárja. Ekkor ugyanis fennáll a veszélye annak, hogy az elzáródás felett a vese kitágul (tönkremegy) de ez előtt is veszélyt jelent a pangó vizelet fertőződése. Ebben az esetben a kő természetes úton való távozását kell elősegíteni. Ha ez nem sikerül, akkor a kő műtéti eltávolítása szükséges.

Édesanyjának üregrendszeri tágulatot nem okozó vesekövével jelenleg semmi teendő nincs. Természetesen fél-egy évente vese ultrahangvizsgálat kontroll szükséges annak kizárására, hogy a kő nem mozdult-e el, és nem okoz tágulatot, pangást. Vérzés, gyulladás kizárására időszakosan a vizelet üledéket is ellenőrizni kell.

A továbbiakban bő folyadékfogyasztás, ha magasabb a húgysav szintje, akkor ennek csökkentése szükséges. Semmi egyéb!! (Gyógyszerszedés se!)

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

| vesekő, vese
2002-07-11 14:09:09
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop