Hasgörcsök

hasgörcs, vesekő, hasgörcs, vesekÅ‘ | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

Kedves Doktornő!

Egy kérdést szeretnék feltenni Önnek. Jelenleg 23 éves vagyok, de már gyerekkorom óta tapasztalom az alábbi problémát.

Nagyon könnyen meg tudom rontani a gyomrom, ami abban nyilvánul meg, hogy gyakran (általában 3-4 hetente) éjjel erős hasfájásra ébredek, ami székeléssel oldódik meg, valamint rendszeresen előfordul (hetente), hogy ebéd után 1-2 órával szintén hasfájást tapasztalok, ami általában gyengébb, gyorsan magától el is múlik.

6 hónappal ezelőtt vesekövem volt, melynek anyaga kálcium-foszfát volt, akkor kaptam egy listát a kórházban, hogy mely ételek fogyasztását kerüljem, pl. káposzta, tejtermékek. Lehet összefüggés a vesekő és a hasfájások között? A hasfájások esetében néha tejterméket fogyasztottam előző este, de nem mindig tudom erre visszavezetni.

Azt szeretném megkérdezni, hogy megoldódhat-e a problémám egy esetleges étrendmódosítással, meg lehet-e állapítani, hogy milyen ételek okozzák a hasfájást?

Előre is köszönöm válaszát!

Minden jót kívánok, üdvözlettel:

A vesekövesség járhat puffadással, hasi görccsel. Lehet, hogy panaszai már ennek következménye volt. A kő kiürülésével, ha vigyáz arra, hogy újabb kő ne képződjön (diéta, bő folyadékfogyasztás), talán végleg megszűnnek a görcsi. Ha a hasfájást mégis étel okozná, azt magának kell megfigyelnie. Vezessen naplót a fogyasztott ételekről néhány héten át, így kiderülhet, melyik étel hozható panaszaival összefüggésbe.

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

| hasgörcs, vesekő
2002-07-11 14:25:33
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop