Vesegörcs, laborleletek

vesekő, vérvizsgálat, vizeletvizsgálat, vesekÅ‘ | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

Tisztelt Doktornő!

Az elmúlt hetekben egy vesekő okozta fáradalmakon estem túl. Van egy-két dolog, ami nyugtalanít ezzel kapcsolatban. A vesekövet ultrahang-vizsgálattal találták meg, amit megelőzött egy vérvétel is. A vérvétel eredményén nem igazán tudom, hogy melyik rövidítés mit jelent (egy régebbi kérdésben már volt erről szó, de ott csak három dologra kaptam magyarázatot). Az aggasztó az, hogy 3 vagy 4 "adat" a megadott intervallum alatt (vagy felett) van egy kicsivel. Tehát azt kérdezném, hogy hol lehet utánanézni az egyes adatok jelentése után és a megelőzés érdekében melyik részeredményt milyen étel vagy életmód befolyásolja.

Segítségét előre is köszönöm.

A vesegörcs felér a szülési fájdalommal, miután szerencsére túlvan rajta, akkor köve magától kiürült, tehát meggyógyult. Az UH vizsgálat a kő kimutatására, majd a kő kiürülése tényének megállapítására szolgál. A fájdalom néha megszűnik, de a kő bennmarad, lezárva a veséből a vizelet elfolyását, mely évek múlva a vese tönkremenetelét okozza. Az elzáródás másik következménye a pangó vizelet elfertőződése következtében kialakuló gennyes vesemedencegyulladás.

A vizelet üledékéből kimutatható vér -vörösvérsejt - az UH vizsgálat mellett a diagnózis felállításában segít. Vérvizsgálatra fertőzés gyanúja esetén van szükség, tehát ha a beteg lázas, vesetáji fájdalma van. Ilyenkor fokozott lehet a süllyedés, emelkedett a fehérvérsejtszám és a vizeletben esetleg genny is található. További labor vizsgálatokra csak a gyógyszeres kezelés esetén van szükség (pl. máj és veseműködés, vércukorszint, stb). Ha Önnek azt mondták, hogy leletei rendben vannak, fogadja el. A normálértékek bizonyos határok között ingadoznak, számos tényezőtől függhetnek és csak a tünetekkel együtt értékelhetők, önmagukban nem szakembert csak félretájékoztatnak.

Az étrendi és életmódbeli változtatásra a kiürített kő kémiai analízise adhat választ, pl. húgysav kő esetén tilos a belsőségek fogyasztása, stb.

p>

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

| vesekő, vérvizsgálat, vizeletvizsgálat
2002-07-11 15:04:41
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop