Vesekő: hogyan alakul ki?

kálcium, vesekő, vizelet, vesekÅ‘ | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

Kedves Doktornő

Én csak érdeklődnék, hogy általában, esetleg a leggyakrabban mitől alakulhat ki vesekő? Köszönöm válaszát:

A vesekövek 80 százalékát kalcium, a maradék 20 százalék húgysav, vagy struvit alkotja. A struvit-köveket magnézium, ammónium és foszfát alkotja, csak fertőzött vizeletben alakulnak ki. A kövek mérete igen változatos lehet, homoktól egészen az egész vesemedencét kitöltő korallkőig. A kő alhasba, combba sugárzó igen kínzó deréktáji görcsös fájdalmat, sőt a vizeletelfolyás teljes elakadását okozhatja. Ha a pangó vizelet felülfertőződik, akkor hidegrázásos, magas lázzal járó vesemedence-gyulladás is kialakulhat. Az elzárt vesének végül megszűnhet a működés, ún. zsákvese alakulhat ki az évek folyamán. Ezért szükséges még a fájdalmak megszűnte után is a has ultrahangos vizsgálata kőgyanú esetén.

Vesekő kialakulásának megelőzésére mindenképpen ajánlott a bő folyadék bevitel, mert a bekoncentrálódott vizeletből könnyebben kicsapódnak az ásványi anyagok.

A manapság divatos túlzott kalcium-bevitel (pld. Márkus-por formájában) elősegítheti a kalciumkövek képződését. Ebben az esetben a fokozott bevitel csökkentése és thiasid-tartalmú vízhajtó a megfelelő megelőzés, de kálium-citrát beadása is megelőzheti a kalciumkő kialakulását. Oxalátban gazdag ételek (spenót, bors, tea, kakaó, rebarbara) mellőzés szintén hasznos a kalcium-oxalat-kő újraképződés kivédésére.

Ritka esetben a mellékpajzsmirigy hibás működése, egyes rosszindulatú betegségek, valamint D-vitamin mérgezés vezet kalcium-tartalmú kő kialakulásához. Húgysav-kövek esetén hal, hús, szárnyas-szegény diéta ajánlott a vizelet lúgosítása, valamint bő folyadék-bevitel mellett. Gyulladás esetén antibiotikus-terápia szükséges.

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

| kalcium, vesekő, vizelet
2002-07-11 15:12:21
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop