Az alváskor elfoglalt testhelyzetnek hatása lehet a vesekőképződésre.

NEW ORLEANS -- A veseköves betegeknek azt tanácsolják, hogy igyanak sok vizet az újabb kőképződés megakadályozására. Újabb bizonyítékok szerint hasznos lehet az is, ha a hátukon alszanak.

vesekőképződés, veseköves, beteg, vesekő, veseköves, vesekÅ‘ | The New York Times Health News Service   Medincorp | Christensen, D.

Az American Urological Association áprilisi kongresszusán egy előzetes tanulmány azt állapította meg, hogy a veseköves betegek inkább hasonfekve alszanak, míg azok, akiknek soha nem volt vesekövük, inkább a hátukon.

Japán kutatók olyan eszközt készítettek, amellyel az alvás közben végzett mozgásokat rögzítette, 57 betegnél, akiknek már volt vesekövük és 214 olyan önként jelentkezőnél, akinek a kórelőzményében vesekő nem szerepelt.

Dr. Tadashi Hatano, a Ryukyus Egyetem urológusa elmondta, hogy eredeti szándéka az volt, hogy kimutassa, az alvás közben végzett mozgás, nem a testhelyzet felelős a kövek kialakulásáért.

Elemezték az alvás közben végzett mozgásokat, - a fordulások száma, a fordulásoknak a szöge, alvás a jobb illetve a baloldalon fekve - de semmiféle különbséget nem találtak.

Hatano még mindig hisz abban, hogy az alvás közbeni mozgás megakadályozza a vesekőképződést. Kutatását folytatja és az eredmények még nem véglegesek. Rámutatott arra is, hogy minden páciensnél csak egy alvási ciklus során végzett mozgásokat regisztrálták.

A vesekőképződés igen gyakori és a kőképződés oka nem ismert pontosan, mondta Dr. Thomas Brady, a nevada-i egyetem urológus professzora. " Nem tudunk a betegeknek pontos javaslatokat adni a kőképződés elkerülésére", mondta.

A legtöbben a kalcium bevitel korlátozását javasolják, mert a legtöbb vesekő kalciumot és oxalátot - egy a természetben előforduló vegyület - tartalmaz. Az újabb vizsgálatok szerint azonban a kalciumszegény táplálék fokozza a vesekőképződés veszélyét.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| vesekőképződés, veseköves, beteg, vesekő
2002-07-31 18:31:29
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop