Vesekő-megelőzés új készítménnyel

Egy új vegyület minden bizonnyal megelőzi a vesekőképződés kiújulását. Ennek bizonyítására egy hároméves felmérésben 64 veseköves beteg vett részt. Minden nap kálium-magnézium citrátot kaptak, melynek következtében a vesekő kiújulásának kockázata 85 százalékkal csökkent, derül ki a kutatás eredményeiből, amelyet a kutatók a The Journal of Urology decemberi számában tettek közzé.

vesekő, Vesekövesség, vese, gyógyszer, kálium-magnézium, citrát, vesekÅ‘ | The New York Times Health News Service   Medincorp | La Voi, A.

A készítményt rendszeresen szedők között 13 százaléknak keletkeztek újabb vesekövek, míg a placebo-csoportban ez a szám 69 százalék volt, jelentette be a kaliforniai kutatócsoport.

A vesekövek ásványi anyagok lerakódása a szervben. A kövek gazdagok kalciumban és egy oxalát nevű savban, amelyből a spenótban, a csokoládéban, a mogyoróban és a teában sok található. A kutatók még nem tudják bizonyosan, hogy mi okozza a vesekőképződést, de annyi bizonyos, hogy akinek a vizeletében magas a kalcium- és oxalátszint, az nagyobb kockázatnak van kitéve. Egyes kutatók már felvetették annak gondolatát, hogy a magnéziumszegény étrend növeli a vesekő kialakulásának rizikóját, és ez pótlással csökkenthető. Emellett sok betegnek adtak kálium citrátot, hogy a kőképződést megelőzzék.

Egészen mostanáig azt tanácsolták a rizikócsoport tagjainak, hogy kerüljék a kalciumban gazdag étrendet, de a legújabb adatok szerint a reggeli illetve éhgyomri kalciumpótlás ugyan valóban növeli a kockázatot, az étrendi kalcium azonban inkább megóvja a veséket a kőképződéstől. A javallatok megváltozása elsősorban a vesekőképződésről szerzett újabb ismereteknek köszönhető. Eszerint a kalcium és az oxalát között bonyolultabb kölcsönhatások jönnek létre.

Míg az elmúlt 25 évben a sebészeti technika fejlődése megkönnyítette a vesekövek eltávolítását, a prevenció egy helyben toporgott, mert nem tudtunk pontosan, hogy mi okozza a köveket, fogalmazott dr. Glenn M. Preminger, a durhami Duke Egyetem urológiaprofesszora, a szerkesztőségi bevezető cikk szerzője. Az új eredmények alapján a kálium-magnézium citrát ígéretes ellenszernek tűnik, mondta dr. Preminger.

Ám egy pennsylvaniai kutató már kevésbé volt lelkes. Dr. Alan Wasserstein, a philadelphiai Pennsylvania Egyetem szakembere szerint a vegyület hatása korántsem olyan biztos. A kálium citrátot önmagában is használják a vesekőképződés kiújulásának megelőzésében, mondta dr. Wasserstein, és betegei csak a mellékhatások miatt szednek magnéziumot is. A kutatók szerint az új kombinált vegyület jobban szívódik fel, mint a magnézium és a kálium citrát külön-külön, ám a bizonyítékok dr. Wasserstein szerint nem meggyőzők. Emellett még azt sem tudni, milyen az új készítmény hatékonysága a tiazid diuretikumokhoz, a jelenleg legáltalánosabban használt vesekő megelőző gyógyszerekhez képest, szögezte le dr. Wasserstein.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| vesekő, vesekövesség, vese, gyógyszer, kálium-magnézium, citrát
2002-07-31 19:09:32
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop