Nyáron támad a vesekő

Bár a vesekő kialakulásának sokféle oka lehet, és az év bármely szakában bárkinek okozhat kellemetlenséget, a leggyakrabban nyáron jelentkeznek a panaszok.

vesekő, folyadék | InforMed Hírek16   InforMed | Dobos, L.

A hőség, az erőteljes verejtékezés és a nem elégséges vízfogyasztás kiszáradáshoz vezethet. Ettől megnő egyes anyagok koncentrációja a vizeletben, amelyek kikristályosodva vesekövet képeznek.

Azoknál, akik a szabadban dolgoznak, és nem fogyasztanak elegendő folyadékot, megnő a vesekő kialakulásának kockázata. Ha valaki nyáron óránként megiszik egy pohár vizet, máris sokat tett egészségéért. Különösen fontos a testmozgás, és az étkezés utáni kellő mennyiségű víz fogyasztása.

A kiszáradás természetesen nem az egyedüli oka a vesekő képződésének. Okozhatja még fertőzés vagy a húgyvezeték elzáródása, több héten át tartó ágyban fekvés vagy inaktivitás, túlzott mennyiségű kalcium-oxalát, húgysav, vagy C és D vitamin fogyasztása, egyes gyógyszerek, valamint bizonyos anyagcsere-zavarok.

A vesekövek összetétele változó, így megelőzésüknek is többféle módja van. Ajánlatos azonban az alábbi tippeket megszívlelni:

• Ha a kő kalcium-oxalát tartalmú, ne fogyasszunk sok tejterméket vagy oxalátban dús élelmiszereket, például teát és csokoládét.
• Ne szedjünk naponta 4 gramm vagy annál több C-vitamint és savlekötőt.
• Ha húgysavtartalmú a vesekövünk, kerüljük a vörös húsok fogyasztását.

Medicine Net
| vesekő, folyadék
2019-09-12 09:17:46
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop