Megfelelő diéta mellett ritkább a vesekő

BONN, NÉMETORSZÁG. A fejlett országokban a felnőttek 10 százalékának élete valamely szakaszában veseköve lesz. A vesekő a húgyutakban keletkezik, általában a vizeletben oldott állapotban található szilárd anyagok mennyiségének megnövekedése folytán.

vesekő, urátkő, vesekÅ‘ | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed
A kristályok összetapadnak, és lassan követ képeznek, amely hónapokon, sőt, akár éveken át is növekedhet, mielőtt tüneteket okoz. A legelterjedtebb nézet szerint a vesekövek legáltalánosabb formája, a kalcium-oxalát kövek képződésében nagy szerepet játszik a táplálkozás. Korábbi kísérletek már vizsgálták egyes étrendi összetevők hatását, így a bonni egyetem kutatói most egy speciálisan megtervezett diéta tanulmányozását tűzték ki célul. Az étrend a korábban kalcium-oxalát kővel diagnosztizált betegeknél kívánja megelőzni a kiújulást.

A kutatásban 107 férfi és nő vett részt. Megállapították, speciális diétával nőtt a vizelet mennyisége, a pH-érték (csökkent a savasság), nőtt a citrátszint, ami a kőképződés egyik fő gátlója, valamint csökkent a kalcium és a húgysav szintje is. A résztvevők normál étrendjének elemzése kimutatta, hogy abban nem volt kellő mennyiségű a folyadékfogyasztás, napi két liternél kevesebb volt a kiválasztás, és a két legfontosabb rizikófaktor, a fehérje és az alkohol mennyisége is nagy volt. Ezekről már korábbi tanulmányok is beszámoltak. A vesekő képződésének megakadályozására tervezett diéta a kutatók szerint 42 százalékkal csökkentette a további kövek képződésének kockázatát.

via International Health News magyar kiadás
| vesekő, urátkő
2005-08-24 11:15:42
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop