A sok jeges tea vesekövet okozhat

Nyári hőségben a jeges tea ivása igen népszerű lett, de a nefrológusok arra figyelmeztetnek, hogy elősegítheti a vesekövek képződését. A főleg korosodó férfiakat fenyegető veszélyre amerikai urológusok hívták fel a figyelmet.

jeges tea, vesekő, oxalát | InforMed Hírek16   InforMed | Sándor, K.

Bárkinek lehet veseköve, de vannak, akik hajlamosabbak rá, mint mások. Statisztikák szerint a 40 évesnél idősebb férfiaknál négyszer gyakoribb a vesekő, mint a nőknél. Utóbbiak veséjében főleg a változó kor után alakulnak ki ezek az igen fájdalmas görcsrohamot okozó elváltozások.

A vesekövek azokból a sókból rakódnak össze, melyek a vese útján választódnak ki a szervezetből. A jeges tea azért veszélyes, mert sok benne az oxálsav, magyarul sóskasav és ennek sói, az oxalátok kicsapódnak a vese által kiválasztott vizeletből, kisebb-nagyobb kövecskékké állnak össze és elakadnak valahol a vesemedencében, vagy attól lefelé.

Ezek a kövek elsősorban akkor keletkeznek, ha valaki kevés folyadékot fogyaszt, mert akkor a koncentrált vizeletből könnyebben kicsapódnak a sók, de ha valaki a nyári hőségben éppen sok jeges teával igyekszik szomjúságát oltani, az igen rossz választás.

A meleg időben napi hat pohárnál több jeges tea elfogyasztása jelentősen növeli a vesekő kockázatát. Az oxalát minden teában benne van, akár hideg, akár meleg, de a jeges változat a veszélyes. Az a különbség, hogy hirtelen sok tea megivása nyáron jeges ital formájában nagy térfogatot jelent és ez hajlamosít vesekő keletkezésére.

Mivel frissítő, nem puffasztóan szénsavas és általában nem drága ital, a jeges tea világszerte igen népszerűvé vált. Az Egyesült Államokban a kereskedelmi statisztikák adatai szerint az amerikaiak évente kilenc milliárd liter jeges teát eresztenek le a torkukon.

Szomjúság ellen és a vízvesztés pótlására legjobb a víz. A vizet citrommal ízesíthetjük, mert abban sok a citrát, ami gátolja a vesekövek növekedését.

A vesekőképződés ellen még arra is figyelni kell, hogy keveset együnk olyan ételekből, melyek sok oxalátot tartalmaznak. Ilyen étel a sóska, a spenót vagy a rebarbara és a dió.

| jeges tea, vesekő, oxalát
2019-06-11 15:02:34
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop