Húgyuti köves betegségek

A húgyutakban található kövek (húgykövek) kemény, kőszerű képződmények, amelyek a húgyutak bármely részén kialakulhatnak, és fájdalmat, vérzést, a vizeletáramlás elzáródását vagy fertőzést okozhatnak.

vesekő, húgyúti kövesség, hólyagkő, uréterkő, vesekÅ‘ | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
Attól függően, hogy a kövek hol alakulnak ki, veseköveknek vagy húgyhólyag köveknek nevezzük őket. A kő kialakulásának folyamatát urolitiázisnak vagy nefrolítiázisnak (urolithiasis, nephrolithiasis; vesekövesség) nevezzük.

Az Egyesült Államokban évente 1000 felnőttből egyet szállítanak kórházba húgyúti kövek miatt. Kövek alakulhatnak ki akkor is, ha a vizelet kőképző sókkal túltelített, vagy ha a vizeletből hiányoznak a kőképzést gátló anyagok. A kövek körülbelül 80%-át kálcium alkotja, a fennmaradó részt pedig különböző anyagok, mint húgysav, cisztin és struvit. A magnézium, ammónium és foszfát alkotta struvitköveket fertőzéses köveknek is nevezik, mert csak a fertőzött vizeletben alakulnak ki.

A kövek nagysága a szemmel nem is látható méretűtől két-három cm-es, vagy annál is nagyobb méretűig változhat. A nagy ún. korallkövek szinte teljesen kitölthetik a vesemedencét és a vesekelyheket, felvéve azok alakját.

Tünetek

A kövek, különösen a kis méretűek, lehetnek teljesen tünetmentesek. A húgyhólyagban kialakuló kövek alhasi fájdalmat okozhatnak. A húgyvezeték, vesemedence vagy bármelyik idevezető csatorna elzáródását okozó kövek hátfájást vagy súlyos görcsös fájdalmat (vesegörcs) okoznak. A vesegörcsöt gyötrelmes fájdalom jellemzi, mely általában deréktájon keletkezik és kisugárzik a has, nemi szervek vagy a comb belső felszíne felé. További tünetek: hányinger és hányás, hasi puffadásérzés, hidegrázás, láz és véres vizelet. A beteg gyakori vizelési ingerre panaszkodhat, különösen amikor a kő elindul lefelé a húgyvezetékben.

A kövek húgyúti fertőzést okozhatnak. Amikor a kövek elzárják a vizeletáramlást, a baktériumok beszorulnak az akadály fölött megrekedt vizeletbe és befertőzik ezt. Ha a kövek hosszú időre elzárják a húgyutakat, a vizelet visszafolyik a vese csövecskéibe (tubulusok), olyan nyomást képezve, amely kitágítja (hidronefrózis) és végül károsítja a vesét.

Kórisme

Azokat a köveket, amelyek semmiféle tünetet nem okoznak, véletlenszerűen is felfedezhetik a vizelet rutinszerű mikroszkópos vizsgálata alkalmával. A fájdalmat okozó köveket általában a vesegörcsök jellegzetes tüneteivel együttjáró háti és ágyéki érzékenység, valamint más okra nem visszavezethető genitális területi fájdalom alapján kórismézik. A vizelet mikroszkópos vizsgálata vért, gennyet, ugyanakkor apró kőkristályokat mutathat. Általában nincs szükség további vizsgálatokra, csak akkor, ha a fájdalom órákig tart, vagy ha a kórisme bizonytalan.

A kórisme tisztázását elősegítő további vizsgálatok magukba foglalják a 24 órás vizeletgyűjtésből származó minta és vérminta vizsgálatát, melyekben a kálcium, a húgysav, és a cisztin szintjét, valamint egyéb kőképző anyagok mennyiségét mérik.

A has röntgenvizsgálata kimutathatja a kálcium és a struvit köveket. Ha szükséges, más vizsgálatok is végezhetők. Az intravénás urográfia esetén, röntgenfelvételeken látható sugárfogó anyagot fecskendeznek egy vénába, amely eljut a vesékhez, ahol kirajzolja a húgysavköveket, és így ezek láthatóvá válnak. A retrográd urográfia esetén a sugárfogó anyagot a húgycsövön keresztül vezetik be a húgyutakba.

Kezelés

A tüneteket, elzáródást vagy fertőzést nem okozó apró kövek nem igényelnek kezelést. A nagy mennyiségű folyadékfogyasztás megnöveli a vizelet mennyiségét és segít kimosni néhány követ; ha a kő kiürült, semmiféle azonnali kezelésre nincs szükség. A fájdalom vagy vesegörcs kábító fájdalomcsillapítókkal enyhíthető.

A vesemedencében vagy a húgyvezeték felső szakaszán található, egy cm-nél kisebb köveket gyakran ultrahanggal zúzzák össze (extrakorporális lökésllámos kőzúzás). A kőtörmelék ezután a vizeletbe jut. Néha a követ egy a bőrön ejtett apró metszésen keresztül távolítják el (perkután nefrolitotomia), ezt ultrahangos kezelés követi. A húgyvezeték alsóbb részein elhelyezkedő köveket eltávolíthatják endoszkóppal (egy kis hajlékony cső) is, amelyet a húgycsövön és a húgyhólyagon keresztül vezetnek fel.

A húgysavköveket néha a vizelet lúgosításával (például kálium citráttal) fokozatosan oldják fel, de más típusú kövek így nem távolíthatók el. Nagy kövek okozhatnak heveny elzáródást, ami sebészi beavatkozást igényel.

Megelőzés

Az új kőképződés létrejöttét megakadályozó eljárások a már meglévő kő fajtája szerint változnak. Ezeket a köveket elemzik és a kőképző anyagok szintjeit megmérik.

A kálciumköves betegek jó része hiperkalciuriában szenved, túl sok kálcium választódik ki a vizeletébe. Tiazid tartalmú húgyhajtókkal ilyenkor megelőzhető a kőképződés. Nagy mennyiségű - napi 8-10 pohár - víz elfogyasztása javasolt. Alacsony kálciumtartalmú ételek fogyasztása vagy nátrium cellulóz foszfát szedése segíthet, de túlságosan csökkentheti a kálciumszintet. Kálium citrátot adva megnő a vizeletben a citrátszint, ez az anyag megakadályozza a kálciumkő képződését.

Oxalátban gazdag ételek (rebarbara, spenót, kakaó, dió, bors és tea) fogyasztása miatt, vagy bizonyos bélrendszeri zavarok esetén magas lehet a vizelet oxalát tartalma, ez hozzájárul a kálciumkő képződéséhez. Segíthet ilyenkor az étrend megváltoztatása vagy a bélrendszeri betegségek kezelése.

Ritkábban más anyagcserezavarok okozhatják a kálciumkövek létrejöttét, ilyenek a mellékpajzsmirigy túlműködés, a sarcoidosis, a D-vitamin mérgezés, a renalis tubularis acidosis, vagy a rákos daganat. Ebben az esetben a megfelelő betegséget kezelik.

Húgysavkövek esetén hús-, hal-, és szárnyasszegény diéta ajánlott, mivel ezek az anyagok növelik a vizelet húgysavtartalmát. A húgysav képződés csökkentésére allopurinol alkalmazható. Mivel a húgysavkő savas vizeletben képződik, megkísérelhető a vizelet kálium citráttal való lúgosítása. Nagy mennyiségű folyadék fogyasztása szintén segíthet.

Húgyúti fertőzésre utaló struvit kő esetén antibiotikumot adnak.

| vesekő, húgyúti kövesség, hólyagkő, uréterkő
2009-02-16 09:42:48
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop