Hirdetés

Tudta-e a vesebetegségről?

Március második csütörtökén - idén március 10-én - tartják a vese világnapját a Nemzetközi Vesetársaság és a Vesealapítványok Nemzetközi Szervezete kezdeményezésére. E napon a krónikus vesebetegségek veszélyére, a vesebetegségek megelőzésére és korai felismerésére kívánják felhívni a szélesebb közvélemény figyelmét. Az idei év jelmondata: "Óvja veséit, mentse meg a szívét".

vese, vesebetegség, szívbetegség |

InforMed Hírek9   InforMed | MTI

A krónikus vesebetegség és az általa okozott szív- és érrendszeri betegségek előfordulása járványszerűen - évente mintegy 6-7 százalékkal - növekszik az egész világon.

Ma már népbetegségnek számít, s egyre fiatalabb korban jelentkezik: világszerte csaknem hatszázmillió ember, azaz minden tizedik felnőtt szenved tőle.

A krónikus vesebaj alattomos betegség, mert csak a végső stádiumban produkál látványos tüneteket.

Tudta-e a vesebetegségről?
  • Mindkét vese egyforma nagyságú és szerkezetű, súlyuk egyenként kb. 150 gramm.
  • A méreganyagok kiválasztásán túl a szervezetben lévő só- és vízmennyiség szabályozásával biztosítja szervezetünk zavartalan működését és vérnyomásunk egyenletességét.
  • Mivel a vesék méregtelenítő működésükhöz jelentős mennyiségű vért igényelnek, a szervezet mindenkor a keringő összvérmennyiség 1/5 részét biztosítja a két vese számára, ami kb. 1,0-1,2 liter/perces vérátáramlásnak felel meg.
  • A vesék hormonokat is termelnek: a renint, ami a vérnyomást szabályozza, illetve az eritropoetint, ami a csontvelőbe jutva fokozza a vörösvértestek termelését.
  • A vesebetegség és a szív-érrendszeri betegség kölcsönhatásban vannak: bármilyen kicsi vérnyomás-növekedés vesekárosodást okoz, a vesezavarok pedig a szív funkcióit érintik kedvezőtlenül. (Ezt bizonyítja, hogy a krónikus vesebetegek mintegy fele szív-érrendszeri betegségben hal meg.) Ezért ha valakinek szív-érrendszeri betegsége van, figyelnie kell a veseműködését, illetve ez fordítva is igaz. Továbbá a cukorbetegség is hozzájárul a vérnyomás-növekedéshez.
  • Rendszeres vér- és vizeletvizsgálattal ellenőrizhetjük a szív- és veseműködésünket
  • Néhány szabály betartása segít csökkenteni a vesebetegség kockázatát: a túl sós ételek és dohányzás mellőzése, a vércukorszintre és vérnyomásra való odafigyelés, friss ételek fogyasztása és gyakori mozgás.
  • A becslések szerint 2015-re a világon 36 millió embernek lesz krónikus vesebetegsége, amely fázis már visszafordíthatatlan, és vesepótló kezelést igényel.
  • A művesekezelés a veseműködés részleges pótlásának egyik módja, amely a vért testen kívülre vezeti, így tisztítja meg a salakanyagoktól és a felhalmozódott folyadéktól. A hazai műveseellátás 90 százalékban külföldi tulajdonú magánszolgáltatók kezében van, ennek révén a legkorszerűbb, legbiztonságosabb berendezések állnak a betegek rendelkezésére.
  • Egy másik mód a vesetranszplantáció, mely hazánkban a már rutinműtétnek számít, évente 260-300-at végeznek el. A nemzetközi statisztikák szerint a vesebetegeknek mintegy ötöde transzplantálható, azaz műtétre alkalmas állapotban van.
  • A művesekezelésben részesülő betegek 58 százaléka 60 éven, 35 százaléka pedig 70 éven felüli.
A veseelégtelenség egyszerű vérvételből, illetve vizeletmintából állapítható meg. A krónikus vesebetegség esetén a vese funkciói csökkennek, működése teljes mértékben már nem állítható helyre. A szív- és agyi erek meszesedése mellett fokozatos csontvesztés is kialakul, ugyanakkor a vesén belül csontszerű képletek jönnek létre. Minél inkább zsugorodik a vese, annál nagyobbra nő a szív, ez okozza a szívelégtelenséget. A krónikus vesebetegeknél a szívinfarktus veszélye kétszeres, az agyi érkatasztrófáé háromszoros. A veseelégtelenség azonban késleltethető, sőt a folyamatot meg is lehet állítani, ezért nagy annak jelentősége, hogy a beteg időben jusson el az orvoshoz.

A korszerű dialízis (művesekezelés) segítségével a veseműködés bizonyos szinten fenntartható, a világon kétmillió embert már csak ez tart életben. A kezelés lényege a kiesett veseműködés mesterséges pótlása, a vér megtisztítása a mérgező anyagcsere-termékektől, az ionháztartás biztosítása, a szervezetnek a többlet víztől való megszabadítása, és ezen keresztül a vérnyomás normalizálása. A krónikus veseelégtelenség kezelésében a molekuláris és sejtbiológiai kutatások eredményei jelenthetnek áttörést. Jelenleg a szervátültetés a legjobb megoldás, a betegek a transzplantáció után az egészséges emberekéhez hasonló életet élhetnek.

Magyarországon a lakosság tíz százaléka, mintegy egymillió ember szenved krónikus vesebetegségben. A betegek fele azonban későn kerül orvoshoz, amikor terápiás megoldásként már csak a dialízis marad. Ma mintegy tízezren részesülnek vesepótló kezelésben, ám a betegek többsége érelmeszesedés, szívelégtelenség miatt még azelőtt meghal, hogy dializálhatnák őket. Hazánkban tavaly több mint háromszáz veseátültetést végeztek (az élődonoros veseátültetések száma ezen belül 42 volt), a magyarországi szervátültetések története is vese-transzplantációval kezdődött 1962-ben. Noha a Magyarországon végzett szervátültetések több mint fele veseátültetés, a várólistán lévők száma gyorsabban nő, mint azoké, akik a sikeres átültetés miatt lekerülnek róla, nagy probléma a vesedonor-hiány.
vese, vesebetegség, szívbetegség

2011-03-10 12:31:12

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop