Hirdetés

A hólyaghurut

A hólyaghurut kísérő tünetei még enyhe lefolyás esetén is rendkívül kellemetlenek. A gyakori, de kis mennyiségű vizelés, és a szinte folyamatosan kínzó vizelési inger mellett a vizelet minősége megváltozik.

hólyaghurut, vizelési inger, vizelet, bakteriális fertőzés |

InforMed Hírek14:47-47   InforMed | Sziebig, T.


A vizelet sűrűbb, esetenként fehéres, zavaros, bűzös, esetleg véres lesz, és a vizelést húzó, csípő, fájó érzés kíséri. Esetenként ezekhez a tünetekhez láz is társulhat.

Mi okozza a hólyaghurutot?

Többnyire valamilyen bakteriális fertőzésből kiinduló gyulladásról van szó, ami akut hólyaghurutot eredményez. Ha a heveny gyulladást nem sikerül maradéktalanul meggyógyítani, akkor a betegség elhúzódhat, krónikussá válhat. A kétféle hólyaghurut némileg eltérő kezelést igényel.

Hogyan fertőződik?

Egyrészt előfordul a nemi szervek útján bevitt fertőzés, ami megtörténhet szexuális együttlét során, nyilvános helyen (WC-, uszodahasználatakor), illetve a nem megfelelő higiéné esetén.

Másrészt létezik vérkeringés útján történő fertőzés is, amikor a szervezetben van valamilyen baktérium, ami átjárja az urogenitális rendszert is, és ott megtapad. A hólyaghurut a párkapcsolatokban ping-pong fertőzést eredményezhet, amit a partnerek oda-vissza adogathatnak egymásnak, mindaddig, amíg mindkettőjüket nem sikerült teljes mértékben kikezelni.

Bár egyik csoportba sem sorolható, mégis említést érdemel, hogy a fiatal lányoknál az első szexuális kapcsolatot követően fertőzés nélkül, pusztán a mechanikus behatás folytán is felléphet hólyaghurut.

Az anatómiai különbségek miatt a nőknél gyakrabban fordul elő és erősebb lefolyású a betegség, mint a férfiaknál. Ennek oka, hogy a nők anatómiája - hólyagjuk, hüvelyük helyzete miatt - nyitottabb a baktériumok okozta fertőzésekre. A férfiak szervezetében hosszabb a húgycső, távolabb van a végbélnyílástól, és dupla záróizmok szolgálják a védelmet, így a külvilágból jövő fertőzésnek sokkal kevesebb az esélye a behatolásra.

Kezelés

A gyógyulást elősegíti a bő folyadékbevitel. Ilyen esetben az emberek hajlamosak arra, hogy kevesebbet igyanak, mert amúgy is gyakori vizelési ingerük van. De - és ezt fontos megérteni! - ez az inger, mint kísérő tünet a szomjazás következtében nem múlik el! Ugyanakkor a bő folyadékbevitel átmossa a húgyúti szerveket, és ezzel gyorsítja a betegség lefolyását.

Heveny fertőzéseknél az első időkben ajánlott kamillás- vagy hipermangános, illetve sós vizes fürdőt venni, és tejsavas készítménnyel hüvelyöblítést végezni. Ha mindez 1-2 napon belül nem segít, fontos, hogy a beteg orvoshoz forduljon, mert a fertőzés nem mindig áll meg a hólyag szintjén, felfelé haladva a vesevezetéken keresztül a vese üregrendszerébe is bejuthat, ahol vesemedence-, illetve veseállomány-gyulladást okozhat.

Krónikus betegség esetén a házipatika csak kiegészítésként jöhet szóba. Érdemes ilyenkor a gyógyszeres, és a külsőleg történő otthoni kezelés mellett az étkezésre is odafigyelni, hiszen a gyógyulás folyamata hosszabb, így a tudatos táplálkozás sokat segíthet. Csökkentsük a szénhidrát- és édességfogyasztást, kerüljük az erős fűszerezést, fogyasszunk teljes kiőrlésű termékeket, együnk sok zöldséget (sárgarépa, cékla, vörös káposzta, zeller, fekete retek), fokhagymát, az egyik legjobb csíraölő.

hólyaghurut, vizelési inger, vizelet, bakteriális fertőzés

2017-11-19 18:22:58

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop