Hogyan előzzük meg a húgyúti fertőzéseket?

Élete során számtalan nő esik át valamilyen húgyúti fertőzésen. Az ilyen fertőzések - köztük a leggyakoribbal , a hólyaghuruttal - könnyen diagnosztizálhatók és kezelhetők, és hamar gyógyulnak. De amíg tart, nagyon zavaró a betegség, akár komoly fájdalmakkal is járhat.

húgyúti fertőzés, hólyaghurut, gyakori vizelés, baktérium | InforMed Hírek13   InforMed | Seltzer, V. L.

A húgyúti fertőzésekért általában az E. coli baktérium fertőzése a felelős. A legtöbb fertőzés az alsó húgyutakból indul, de mivel a nőknek rövidebb a húgycsövük, mint a férfiaknak, a kórfolyamat könnyen eléri a hólyagot.

A fertőzés szimptómái közé sorolhatjuk az alhasi nyomást, a gyakori vizelési ingert, esetenként csak kevés vizelettel. Előfordulhat viszketés a vagina vagy a végbél környékén, illetve égető érzés a húgycsőben.

Ilyen panaszok esetén a kezelést nem szabad halogatni.

A húgyúti szervek szoros kapcsolatban állnak egymással, így az infekció gyorsan átterjedhet egyikből a másikba. A láz és a vérvizelés súlyosabb fertőzésre utalnak, ezért ilyenkor azonnal orvoshoz kell fordulni.

A terhes nők megváltozott immunrendszeri és hormonális reakcióik miatt fogékonyabbak a húgyúti fertőzésekre. Mivel azonban a gyakori vizelés a terhességre is jellemző (a nagyobb méh nyomást fejt ki a hólyagra), gyakorta csak a láz megjelenésekor ismerik fel a betegséget. A diabétesz ugyancsak növeli a fertőzések gyakoriságát. Az orvos a vizeletminta vizsgálatával diagnosztizálja a betegséget. Általános kezelésére antibiotikumokat használnak. A terápia ideje alatt a beteg lehetőleg kerülje az alkoholt és a koffeint, míg ha sok vizet iszik, akkor a baktériumtenyészet hamarabb kimosódik a hólyagból.

A cystitis kiújulása az alábbi módszerrel előzhető meg:

  • Ügyeljünk a higiéniára. Vizelés vagy székletürítés után elölről hátrafelé tisztítsuk meg magunkat. A genitáliák és a végbél környékét legalább naponta egyszer szappannal mossuk meg. Alaposan töröljük szárazra a területet. Nemi érintkezés előtt és után szintén mossuk meg a kérdéses testtájat.
  • Igyunk minél több folyadékot, lehetőleg vizet.
  • Gyakran, 2-3 óránként ürítsük hólyagunkat.
  • Lehetőleg ne zuhanyozzunk, ne használjunk hüvelydezodort és illatosított higiéniai termékeket.
  • Viseljünk pamutból készült alsóneműt, ez jól szellőzik és nem tartja magában a nedvességet.
  • Étrendünkben legyen elegendő C-vitamin, ettől ugyanis vizeletünk savas lesz, ami segít a baktériumok ellen
| húgyúti fertőzés, hólyaghurut, gyakori vizelés, baktérium
2015-09-18 03:41:36
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop