Húgyúti fertőzések

A húgyúti fertőzések gyakran visszatérő betegségek, főleg nőknél. A felnőtt nők mintegy 40-50 százaléka már szenvedett emiatt.

húgyutak, hólyaghurut, fertőzés, vizelet, húgyutak | InforMed Hírek14   InforMed | Bénes, T.

A betegség lefolyása különböző lehet. A tünetmentes bakteriuriától (kórokozó ürítés), az akut cystitisig (hólyaghurut), pyelonephritisig (vesemedence-gyulladás) többféle formában előfordulhat.

A húgyúti fertőzések nőkben nyolcszor gyakrabban fordulnak elő, mint férfiakban. A komolyabb tünetekkel járó fertőzések a reproduktív életkorban gyakoribbak.

Okai

Nőknél a gyakoribb előfordulásnak elsősorban anatómiai okai vannak. Így a rövidebb húgycső, a prosztataváladék hiánya (gátló hatása van fertőzésekben). Ezenkívül egyéb hajlamosító tényezők is vannak. A nemi érintkezés elősegíti a húgycső környékéről származó mikroorganizmusok bejutását a húgyutakba.

Fogamzásgátlók használata, a spemicid anyagok megváltoztatják a hüvelyi természetes flórát. A vizelés szándékos visszatartása is kockázatnövelő tényező.

Nőknél gyakoriak a visszatérő húgyúti fertőzések. Erre hajlamosíthatnak a hüvelyben megtelepedett baktériumtörzsek. Ez sokszor a nem megfelelő kezelés következménye is lehet. Menopauza után a női nemi hormonok hiánya is szerepet játszhat.

Ha bármilyen okból vizeletelfolyási akadály áll fenn, ez mindkét nemben növeli a fertőzés esélyét. Férfiaknál leggyakrabban a prosztata megnagyobbodáshoz társulnak vizeletürítési zavarok, melynek következménye a visszamaradó, pangó vizelet a hólyagban. Nőknél a méh-hólyag előesés okozhat hasonló állapotot. A pangó vizeletben megnő a fertőzés veszélye.

Bizonyos anyagcsere-betegségekben (mint pl. a cukorbetegség) szintén gyakrabban fordulhat elő húgyúti fertőzés.

Kockázatnövelő tényező a szervezet gyengült ellenállóképessége is. Főképp visszatérő fertőzések esetén kell gondolni gyulladásos gócra. A gócot fel kell kutatni, majd megszüntetni. Vannak helyek, helyzetek, körülmények, melyek közrejátszhatnak a megbetegedés létrejöttében, elősegíthetik azt. Közösségi fürdőhelyeken, illemhelyeken - a higiénia fokától is függően - könnyebben "sikerül" hozzájutni.

Panaszok

A húgyúti fertőzésekhez társuló panaszok változatosak lehetnek. Jelentkezhet gyakori, sürgető vizelési inger és sűrű vizelés. Fájdalmas, kínzó, gyakran nehezített vizeletürítés. Máskor ennek ellenkezője, a vizelettartási nehézség, vizeletelcsepegés jelentkezik.

Gyakran előfordul húgycsőégés, viszketés. Időnként váladékürülés is megfigyelhető, valamint a húgycsőnyílás környékén bőrpír. Változó lokalizációjú (alhasi, hasi, deréktáji, vesetáji, gáti stb.) és intenzitású (a diszkomfort érzéstől, tompa fájdalomtól a szinte tűrhetetlen éles görcsig) fájdalmas panaszok kísérhetik.

A vizelet is eltérhet a megszokottól. Zavaros, hámfoszlányos, törmelékes, elszíneződött, szagos, bűzös lehet. A betegek számára a véres vizelet a legriasztóbb. Legtöbbször csak festenyzett, de néha kifejezetten véres, esetleg alvadékos lehet gyors kezdetű hólyaghurut esetén.

Előfordulhat hőemelkedés, valamint ritkábban magas láz. Szövődményes esetben súlyos, életveszélyes állapot is felléphet.

A fertőzés lehet baktérium által okozott, gombás eredetű. (Egyre gyakrabban Mycoplasma, Chlamydia stb. a kórokozó.) Ebből következően a kezelést lehetőség szerint előzetes tenyésztési lelet birtokában célszerű végezni. Ez kiváltképp érvényes az ismétlődő, illetve szövődménnyel járó esetekben.

Kezelés

Fontos a gyógyszeres, antibiotikus terápia megfelelő indikációval történő folytatása is, a szükséges adagolás betartásával. Kerülendő az öngyógyszerelés. Nem megfelelő kezelés esetén fennáll annak a veszélye, hogy a folyamat krónikussá válik, szövődmények társulhatnak hozzá.

Tehát ha húgyúti fertőzésre jellemző - előzőekben leírt - tünetek, panaszok jelentkeznek, a későbbi problémákat elkerülendő, forduljunk orvoshoz.

Enyhébb, mérsékelt panaszokkal járó megbetegedéskor elégséges a háziorvos által lefolytatott kezelés. Többször ismétlődő, súlyosabb panaszokat is okozó, vagy társult elváltozásokkal, szövődményekkel járó esetben célszerű szakorvoshoz (urológushoz) fordulni.

| húgyutak, hólyaghurut, fertőzés, vizelet
2016-05-05 16:19:19