Hirdetés

Nyári női bajok - A hólyaghurut kezelése

A nyári strandolást sok esetben kíséri napokig, akár hetekig is tartó alhasi fájdalom és égető fájdalommal járó vizeletürítés. Van, akinél egyik fertőzés követi a másikat – s ezzel elromlik a vidám, könnyed nyár…

hólyaghurut |

Ideál - Reforméletmód magazin 2003 ;15(6):47-47   Celsus Kft. | Kövi, R.; Balaicza, E.

Szabadság alatt vagy az azt követő hetekben az átlagosnál több fiatal nő keresi fel nőgyógyászát. Panaszaik szinte ugyanazok: gyakori, hirtelen vizelési inger, mely szinte visszatarthatatlan, kis terhelésre néhány csepp vizelet is ürül. A vizeletürítés fájdalmat okoz, égő, szúró érzés jelentkezik gyenge görcsök kíséretében. A vizelet időnként véres. Az orvos diagnózisa már gyakran a vizeletvizsgálat eredménye előtt elkészül: valószínűleg hólyaghurutról van szó. Statisztikák szerint 20 és 30 év közötti nőknél mintegy 50-szer gyakrabban fordul elő, mint a férfiak között.

Ezen hátrányos megkülönböztetés oka a szakemberek véleménye szerint a nők anatómiai adottságaiban rejlik: húgycsövük a férfiakéhoz képest nagyon rövid, mindössze 2,5–4 cm „hosszú”, így a korokozók könnyebben hatolnak fel a hüvelyből a hólyagba. Az esetek nagy részében az E. coli nevű bélbaktérium okozta fertőzésről van szó. A kólibaktériumok többnyire a végbél környékének nem megfelelő tisztítása útján kerülhetnek a húgycsőbe, majd a hólyagba. Ám a fehérneműn is megtelepedhetnek, és innen fertőznek. Alkalmanként a gyulladást más baktériumok okozzák, különösen a szexuális úton terjedők.

Mi a megoldás?

A hólyaghurut megelőzésének legegyszerűbb módja a bőséges folyadékfogyasztás. A nagy mennyiségű vizelet csökkenti a baktériumok felhalmozódását a hólyagban, és a gyakran ürülő hígabb folyadékkal a kórokozók könnyebben távoznak. További ötletek a fertőzés elkerülésére:

Óvakodjon a túlzott lehűléstől! Nedves fürdőruháját a lehető leggyorsabban váltsa le!

• Uszodahasználatot követően keresse fel a mellékhelyiséget, és ürítse ki hólyagját!

Igyon meg naponta 2-2,5 l folyadékot, lehetőleg kalóriaszegény italokat, esetleg vesetisztító teát!

Tanácsos kerülni a kávét és az alkoholt, mert ezek irritálják a hólyagot.

Sohase nyomja el a vizelési ingert, ha kell, menjen el WC-re!

• Vizeletürítéskor tartsa magát lazán, ne préseljen a hasizmaival.

Viseljen pamutból készült fehérneműt, és ne legyen túl szoros, főleg ne műszálas (a baktériumok nedves környezetben különösen jól érzik magukat)!

Ne mosakodjon túl gyakran alulról (naponta 2-nél többször), és használjon pH-semleges vagy tejsavbaktériumos bőrkímélő szappanokat!

Külön törülközőt alkalmazzon erre a területre, mosdókesztyűjét pedig naponta váltsa!

Vegyen forró zsurlóteás ülőfürdőt! Nagyon jól oldja az alhasi fájdalmat és felgyorsítja a gyógyulást.

Tegyen meleg pakolást az alhasra! Enyhíti a görcsös fájdalmat, megkönnyíti a lábadozást.

EXTRA TIPP

A hólyag és a vese átöblítését és fertőtlenítését segíti a következő teakeverék:

• hibiszkusz

• gyeremekláncfű

• aranyvesszőfű

• nyírfalevél

• csalán

• zsurló

Keverje össze a felsorolt füveket azonos arányban, majd 1 liter forró vízzel öntsön le 2 evőkanálnyi keveréket. 10 perc áztatás után szűrje le, kevés mézzel ízesítse, és a nap során több részre elosztva kortyolgassa el. Ha fokozni szeretné a hatást, főzzön 1 púpos evőkanálnyi medveszőlőt 10 percig, áztassa ugyanannyi ideig, és szűrés után öntse az előbbi teához. A medveszőlő arbutaminja a húgyutakat fertőtleníti.

• Használjon illóolajat! Az ülőfürdőbe tegyen összesen 30 cseppnyi aromát a következőkből: eukaliptusz, boróka, szantálfa, levendula, mirtusz, cajeput. Langyos vízbe cseppentesen 3-5 cseppet az alábbiak közül: édeskömény, petrezselyem, zsálya, kakukkfű, citromfű.

• Igyon La pacho (Aktimun) és Echinacea (kasvirág) teát, mert hatékony gyulladáscsökkentők és immunerősítők.

• Szedjen fokhagyma- és/vagy vöröshagyma-kapszulát! Mindkettő bevált természetes antibiotikum. Érzékeny gyomrúak csak evés után vegyék be!

• Vegyen be nagy adag C-vitamint! Legalább 1000-2000 mg-ra van ilyenkor szüksége.

• Igyon homoktövis- vagy áfonyalevet! Az előbbiben sok a C-vitamin és jó immunerősítő, az utóbbi a vitaminon kívül hippursavat is tartalmaz, ami enyhíti a húgyúti fertőzést.

• Próbálja ki a grépfrútmagcseppet! Ez is a leghatékonyabb természetes antibiotikumok közé tartozik. Adagja az első napokban 6x20 csepp, majd csökkentse 4x20-ra, és utána még 1 hétig szedjen 3x20 cseppet.

JÓ TANÁCSOK: belsőleg csak a nem keserű változatot használja, mert az biztosan nem tartalmaz adalékanyagot, ülőfürdőhöz rakhat keserűt is.

S ha 3-4 nap múltán sincs változás, készíttessen orvosával vizeletvizsgálatot, szükség esetén pedig 1 hétig szedjen gyógyszert. Ha antibiotikus kúrában részesült, utána ne felejtse el tejsavbaktériumokkal regenerálni a baktériumflórát!

K. R.–dr. B. E.
hólyaghurut

2003-05-31 09:09:07

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop