Hirdetés

A hólyagrákok feléért a dohányzás a felelős

A dohányzás a húgyhólyag rákos megbetegedésének legfontosabb rizikófaktora. Noha a dohányzók aránya az utóbbi évtizedekben lényegesen csökkent, a betegek száma nem változott. Kutatók szerint ennek a cigaretta megváltozott összetétele az oka.

dohányzás, cigaretta, hólyagrák |

InforMed Hírek9   InforMed | Sarkady, L.

Ugyan a cigaretták kátrány- és nikotintartalma ma kisebb, mint három évtizeddel ezelőtt - írják Neal Freedman és munkatársai (US-National Cancer Institute, Bethesda) -, azonban néhány karcinogén anyag mennyisége, mint pl. a hólyagrákért felelős beta-naphtylamin, megnövekedett. Másképpen nem lehet megmagyarázni, hogy miért nem csökkent a hólyagrák előfordulása.

A dohányzás a legújabb elemzések szerint az összes hólyagrák 50%-áért férfiaknál, nőknél pedig 52%-áért felelős. Férfiaknál közismert volt ez a magas arányszám. Azonban a nőknél a korábbi vizsgálatok a kockázatot csak 20–30%-ra becsülték. Freedman ennek a magyarázatát a ma is aktív és az egykori női dohányosok magasabb arányában látja.

A füstölés mindkét nemnél emeli a hólyagrák kockázatát. Az aktív dohányosoknál Freedman 4-szer magasabb kockázattal számol, a régebbieknél ez a faktor 2.2-vel volt több. Ezt még 10 évvel az utolsó cigaretta után is ki lehetett mutatni. A számítások a Diet and Health Study elemzésén alapulnak. Egy reprezentatív felméréséről van szó, melyben több mint 350,000 amerikai nyugdíjast kérdeztek meg 1995 óta életmód-szokásaikról.

11 évvel később ismét megkérdezték őket. Az eltelt időben 3896 férfi és 627 nő betegedett meg hólyagrákban. 100000-re vetítve ez férfiaknál 144 előfordulást jelent, nőknél meg 34.5-t. Az hogy a férfiak miért betegszenek meg gyakrabban, mint a nők, holott a dohányzási szokások kiegyenlítődtek, tisztázatlan.

Nemi specificitás mellett Freedman szerint a férfiak fokozott foglalkozásbeli veszélyeztetettségei is szerepet játszanak. A következő foglalkozásokat említi meg: vegyipari munkások (aromás aminok), bőrfeldolgozók, festők, tehergépkocsi-vezetők, mozdonyvezetők, aluminiumgyártók.

Az aránylag magas és jelentős kockázat ellenére csekély a veszélye annak, hogy az egyes dohányosok hólyagrákban betegszenek meg. Az aktív dohányosok közül 727 személyre, az egykori dohányzók közül pedig 1,250-re esik egy hólyag-rákmegbetegedés.
dohányzás, cigaretta, hólyagrák

2011-10-27 06:10:43

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop