Vesekövesség, zsákvese

Bár a vesekő jórészt kalcium-oxalátból áll, nem kell félni a kalciumban gazdag ételektől. Épp ellenkezőleg.

A vese működése és vizsgálata

A vizelet hűen tükrözi a szervezetben létrejött elváltozásokat, állaga, színe, szaga nem jelent azonban mindig betegséget.

Művesekezelés

A vese működésének rövidebb idejű (akut veseelégtelenség) vagy tartósan kiesett (krónikus veseelégtelenség) működését pótolni kell.

ÚJ

A veserák és a barbecue

Egy új vizsgálat szerint a magas hőfokon sütött hús fogyasztása fokozza a veserák kockázatát.


Hogyan előzzük meg a húgyúti fertőzéseket?

Élete során számtalan nő esik át valamilyen húgyúti fertőzésen. Az ilyen fertőzések - köztük a leggyakoribbal , a hólyaghuruttal - könnyen diagnosztizálhatók és kezelhetők, és hamar gyógyulnak. De amíg tart, nagyon zavaró a betegség, akár komoly fájdalmakkal is járhat.


Ne igyon túl sok fekete teát!

Túlzásba vitt teafogyasztás okozhatott súlyos veseelégtelenséget egy amerikai férfinál – írják az arkansasi orvosi egyetem kutatói a New England Journal of Medicine orvosi szakfolyóiratban közölt cikkükben.


Az ideális folyadékfogyasztásról

Ma Magyarországon minden tizedik ember érintett valamely vesebetegségben. A sokáig észrevétlenül lappangó, majd hirtelen jelentkező, alattomos betegség azonban odafigyeléssel megelőzhető.


Hat veseátültetést hajt végre egymás után egy San Francisco-i kórház

Két nap alatt egymás után hat veseátültetést hajtanak végre az orvosok egy San Francisco-i kórházban: a sorozat egy sacramentói nő felajánlásával kezdődött, és végül hat élő donor és hat páciens bevonásához vezetett.


Tizenkét kilogrammos daganattal műtöttek egy beteget Budapesten

Tizenkét kilogrammos daganatot távolítottak el egy 78 éves, veserákos férfi testéből az Országos Onkológiai Intézetben. Az életmentő műtét jól sikerül, a beteg otthonában lábadozik - közölte az intézmény szombaton az MTI-vel.


Laparoszkópos technikával végeztek húgyhólyag műtétet Debrecenben

Az országban először a Debreceni Egyetem (DE) egészségügyi központjának urológiai klinikáján végeztek húgyhólyag eltávolító és helyreállító műtétet teljes egészében laparoszkópos technikával - tájékoztatta a DE sajtóirodája szerdán az MTI-t.


Miről árulkodik a vizelet színe

Vörös, zöldes, sárga, kék – a vizelet sokféle színű lehet, de a szivárvány minden színe nem feltétlenül utal jó egészségre. Nézze meg, mit tudhat meg a vizelet színéből!


Urológusok is várják az érdeklődőket

Az ország egyik legmodernebb urodinamikai laborjába is bejuthatnak a látogatók, urológiai témájú előadásokat hallhatnak és az orvosoktól is tanácsokat kérhetnek pénteken a Kutatók éjszakáján a budapesti Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikáján.


Miniatűr vesét növesztettek őssejtből

Miniatűr, kezdetleges, egy öthetes embrióéhoz hasonló vesét növesztettek őssejtből ausztrál tudósok. Azt remélik, hogy a segítségével tesztelhetik az új gyógyszerek biztonságát és a vesebetegek gyógyítására is jobb kezeléseket dolgozhatnak ki.


| | 3 | | | | | | | |

Web Design & Development Prowebshop