Vesekövesség, zsákvese

Bár a vesekő jórészt kalcium-oxalátból áll, nem kell félni a kalciumban gazdag ételektől. Épp ellenkezőleg.

A vese működése és vizsgálata

A vizelet hűen tükrözi a szervezetben létrejött elváltozásokat, állaga, színe, szaga nem jelent azonban mindig betegséget.

Művesekezelés

A vese működésének rövidebb idejű (akut veseelégtelenség) vagy tartósan kiesett (krónikus veseelégtelenség) működését pótolni kell.

ÚJ

Vesekárosító táplálékkiegészítők

Idült vesebajban szenvedők 10-15 százaléka használ olyan táplálékkiegészítőt, amelyről a gyógyszertan bebizonyította, hogy vesekárosító hatása lehet - vált ismertté egy sok ezer vesebeteg tanulmányozásával foglalkozó vizsgálatból, amelynek eredményeit az Amerikai Vesegyógyászok Szövetségének kongresszusán ismertették.


A hólyagrákok feléért a dohányzás a felelős

A dohányzás a húgyhólyag rákos megbetegedésének legfontosabb rizikófaktora. Noha a dohányzók aránya az utóbbi évtizedekben lényegesen csökkent, a betegek száma nem változott. Kutatók szerint ennek a cigaretta megváltozott összetétele az oka.


Tanulmány: kevés lehet a heti három dialízis

Egy nagyméretű amerikai tanulmány eredménye arra utal, hogy sok esetben nem elég a heti három dialízis ahhoz, hogy a páciensek vérét a benne felhalmozódott méreganyagoktól megtisztítsa.


A cukorbetegek vesebetegségének tünetei

A cukorbetegek vesebetegségének a korai szakaszban nincsenek tünetei, esetleg kevés fehérje jelenhet meg a vizeletben. A vizeletben normális esetben nem mutatható ki fehérje, csak magas láz, megerőltető fizikai igénybevétel, terhesség vagy fertőzés esetén.


Tudta-e a vesebetegségről?

Március második csütörtökén - idén március 10-én - tartják a vese világnapját a Nemzetközi Vesetársaság és a Vesealapítványok Nemzetközi Szervezete kezdeményezésére. E napon a krónikus vesebetegségek veszélyére, a vesebetegségek megelőzésére és korai felismerésére kívánják felhívni a szélesebb közvélemény figyelmét. Az idei év jelmondata: "Óvja veséit, mentse meg a szívét".


Jól működnek a saját sejtből tenyésztett húgycsövek

Amerikai kutatók a páciensek saját sejtjeit használták fel, hogy laboratóriumban húgycsöveket növesszenek, melyekkel sikeresen helyettesítették öt fiatal fiú károsodott szöveteit.


A gránátalma leve segíti a súlyos vesebetegeket

A gránátalmalé erősen antioxidáns hatású, és emiatt szinte minden betegség kezelésére ajánlják, a ráktól a szívbajokig. Izraeli kutatók az amerikai vesegyógyászok idei tudományos ülésén ismertették eredményeiket, amelyek szerint ez a gyümölcslé jelentősen javítja a művese kezelésre szoruló betegek állapotát is.


A vizelet általános vizsgálatáról

A vizelet vizsgálata számos klinikai jelentőségű adatot szolgáltathat, nemcsak a vesék működéséről és a hugyutak megbetegedéseiről, hanem a szervezet különféle anyagcsere-folyamatairól, a szervek, a sejtrendszerek működéséről is.


Egyszerű, olcsó vizeletvizsgálattal megjósolható a vesekárosodás

Egyszerű vizeletvizsgálattal, egy fehérje szintjének mérésével előre jelezhetik a lehetséges vesekárosodást pácienseiknél az orvosok, így megvédhetik őket a nagyobb problémától - közölték amerikai kutatók csütörtökön.


Vese és húgyutak vizsgálata

Vese vagy húgyúti betegség esetében a testi (fizikális) vizsgálat során az orvos megpróbálja kitapintani a veséket. Rendes körülmények között a vesék nem tapinthatók, de a megduzzadt, vagy daganatos vese igen. A megnagyobbodott hólyag is gyakran észlelhető. Férfiakban az orvos végbélen keresztül vizsgálja a dülmirigyet, hogy kiderítse, megnagyobbodott-e. Nők esetében a hüvelyen keresztül történő vizsgálat tájékoztatást ad a hólyagról és a húgycsőről.


| | | | | 6 | | | | |

Web Design & Development Prowebshop