Vesekövesség, zsákvese

Bár a vesekő jórészt kalcium-oxalátból áll, nem kell félni a kalciumban gazdag ételektől. Épp ellenkezőleg.

A vese működése és vizsgálata

A vizelet hűen tükrözi a szervezetben létrejött elváltozásokat, állaga, színe, szaga nem jelent azonban mindig betegséget.

Művesekezelés

A vese működésének rövidebb idejű (akut veseelégtelenség) vagy tartósan kiesett (krónikus veseelégtelenség) működését pótolni kell.

ÚJ

Megfelelő diéta mellett ritkább a vesekő

BONN, NÉMETORSZÁG. A fejlett országokban a felnőttek 10 százalékának élete valamely szakaszában veseköve lesz. A vesekő a húgyutakban keletkezik, általában a vizeletben oldott állapotban található szilárd anyagok mennyiségének megnövekedése folytán.


Már megint kell... - A hólyagbántalmak oka és kezelése

A hölgyek egy része kifejezetten hajlamos a hólyaggyulladásra. Mit lehet tenni e kellemetlenség elkerülése érdekében? Cikkünkből kiderül...


Reményteljes a „biológiai” művese

Nagy-Britanniában évente több mint hétezren halnak meg veseelégtelenségben, és mintegy 19 ezren szorulnak vesedialízisre. Állandó a donorhiány, így igen fontos a megoldás keresése, jelenleg is 6400-an várnak új vesére.


„Hallható” vesekő

Brit tudósok olyan sztetoszkópot fejlesztettek ki, amely „meghallja”, ha a vesekövet sikeresen zúzták szét.


Vesementő program - Elhanyagolt tisztítómű...

A veséjébe látunk. A problémákat alaposan kivesézzük. Ám saját vesénkkel sokkal kevesebbet törődünk. Vérünk tisztítóműve pedig sok esetben hangtalanul szenved... Mentsük meg!


Üröm helyett öröm. Kerüljük el a nyári húgyhólyaggyulladást!

Nagyon sok nő életét keserítik meg nyaralás idején - avagy az azt követő hetekben - a hólyaghurut módfelett kellemetlen tünetei. Akit utolér e baj, aligha tudja belevetni magát a nyári örömökbe, amíg tünetmentessé nem válik. E kényelmetlenség elkerülése érdekében jó, ha tudjuk, miként előzhetjük meg a hólyaghurutot, vagy ha már beütött a "krach", milyen módon szabadulhatunk meg legrövidebb úton a tüneteitől.


3D veseultrahang

Páros szerveinkre, így a vesékre is igaz, hogy ha egyik megbetegszik, a másik át tudja venni annak szerepét. Ez az előny azonban veszélyeket is rejt magában, hiszen az egészséges vese hosszú időn keresztül képes kompenzálni beteg párjának hiányát, s ennek következtében gyakran nehéz észrevenni a betegséget, mert a szervezet sokáig nem figyelmeztet. Annak érdekében, hogy a vesebetegségek ne csak súlyos fázisban derüljenek ki, fontos e szervek rendszeres szűrővizsgálata. Ebben nyújt nagy segítséget a 3D ultrahangtechnikával történő vizsgálati módszer, melynek részleteiről, valamint a vesék betegségeiről dr. Puhl Mária radiológust kérdeztem.


Nem kell rögtön antibiotikum! - Húgyúti fertőzések kezelése

A fiúk és lányok anatómiai adottságaiból adódóan különböző a húgyúti fertőzések gyakorisága. A fiúknál ritkábban fordul elő, akkor azonban gyakrabban szövődménnyel, emiatt kedvezőtlenebb kimenetelű. Lányoknál a húgycső rövidsége miatt gyakrabban jelentkeznek kisebb felfázások. A szülők és az orvos számára is az első fontos mozzanat, hogy tisztázzák a gyulladás mértékét. Ez határozza meg a betegség kimenetelét.


Nyári női bajok - A hólyaghurut kezelése

A nyári strandolást sok esetben kíséri napokig, akár hetekig is tartó alhasi fájdalom és égető fájdalommal járó vizeletürítés. Van, akinél egyik fertőzés követi a másikat – s ezzel elromlik a vidám, könnyed nyár…


Problémás folyóügyek
Hólyaghurut kezelése homeopátiával

Van, akinek a torka, másnak a veséje és a húgyhólyagja viseli nehezebben a téli hideget. Nem kell túl nagy megfázás ahhoz, hogy a kínzó vizelési inger állandóan az illemhelyre üldözzön bennünket. Aki nem akar azonnal antibiotikumokat szedni, mert tart azok mellékhatásaitól, vagy nem kíván túl hamar visszaesni, megpróbálhatja előtte még a természet adta egyéb lehetőségeket is…


| | | | | | | 8 | | |

Web Design & Development Prowebshop