Robot sebészet

Műtéti robothoz készítenek érzékelőket nemzetközi együttműködésben magyar kutatók. A minimálisan invazív műtéti rendszerek (katéterek és műtéti robotok) pontos vezérlést és ellenőrzést igényelnek, a sebésznek folytonos és mindenre kiterjedő információra van szüksége a műtéti területről.

robot sebészet, sebészet, műtét | InforMed Hírek14   InforMed

Az endoszkópos műtétek (laparoszkópia, artroszkópia, invazív szívkatéterezés) előnyei közismertek.

A fejlesztés azért különösen fontos, mert a nemzetközi halálozási mutatók között az első helyen szerepelnek a szív- és érrendszeri megbetegedések ami Európában átlagosan 4 millió halálesetet jelent évente (az összhalálozás 47%-a) és a népesség öregedésével, folyamatosan nő.

A projekt olyan új generációs műtéti rendszerek fejlesztését szolgálja, amelyek segítségével a drága és bonyolult műtéti beavatkozások helyett a költséghatékony, minimálisan invazív beavatkozások (MIS) biztonságosabban végezhetők. Hozzájárul új műtéti eljárások kidolgozásához is, amelyek javítják a betegek túlélési arányát és a műtét utáni életminőséget.

Dr. Fürjes Péter a projekt hazai konzorciumvezetője elmondta: „A projekt igen komplex: félvezető és mikroszkopikus méretű erőmérő szenzorokat kialakítva és beszerelve műtéti robot (RobInHeart) laparoszkópiás eszközbe megoldják a mesterséges „tapintás” érzékelés funkció integrálását a robot vezérlő- és visszajelző rendszerébe.”

A projektben vezető elektronikai, robotikai ipari, fejlesztési és orvostechnikai ipari gyártók és klinikusok dolgoznak együtt a magyar szakemberekkel.

Forrás: Magyar Tudományos Akadémia

| robot sebészet, sebészet, műtét
2016-02-15 12:38:24
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop