Az elektronikus orvosi vizit ugyanolyan hatékony, mint a személyes orvos-beteg találkozók

Az elektronikus orvosi vizit (E-vizit) enyhébb megbetegedések, például orrmelléküreg-gyulladás (szinuszitisz) vagy a húgyúti fertőzések esetében ugyanolyan hatékony lehet, mint a személyes orvos-beteg találkozások - hangsúlyozzák a Pittsburghi Orvosi Egyetem kutatói, akik eredményeiket a JAMA International Medicine című folyóiratban tették közzé.

A tudósok Ateev Mehrotra irányításával Pittsburghban és Pennsylvaniában négy orvosi praxis 2010 januárja és 2011 májusa közötti adatait elemezték, ahol az adott időszakban több mint nyolcezer szinuszitiszben és húgyúti fertőzésben szenvedő beteget kezeltek. Mindkét megbetegedésfélében a páciensek 90 százaléka személyesen jelent meg háziorvosánál.

Mind az E-vizitet, mind a személyes találkozást választó páciensek esetében 7-7 százalék volt azoknak az aránya, akiknek az elsődleges ellátást követő három hétben ismételten orvosi segítséget kellett kérniük ugyanarra a bajra. Ebből a kutatók arra következtettek, hogy a téves diagnózis és a hatástalan kezelés esélye az E-vizitek esetében semmivel sem nagyobb, mint a személyes vizsgálatok során.

Ugyanakkor az online orvoslást választók esetében a pácienseknek nagyobb valószínűséggel írtak fel antibiotikumot, mint azoknak, akik elmentek a rendelőbe. Különösen nagy volt a különbség a húgyúti fertőzések esetében, ahol az E-vizitek során a páciensek 99 százalékának antibiotikumot rendeltek, míg a rendelőbe látogatóknál ez az arány csupán 49 százalék volt. A kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy az online kórismézésnél az orvosok esetleg túlbiztosítják magukat, sokkal óvatosabban járnak el, mint amikor lehetőségük van közvetlenül megvizsgálni a beteget.

Mint a kutatók rámutattak, az E-viziteknek több előnyük is van, így például sokkal olcsóbbak, mint a hagyományos módok. Számításaik szerint húgyúti fertőzések során az E-vizit átlagosan 74 dollárba került, míg a hagyományos 93-ba. Az előnyökhöz sorolják a tudósok az E-vizitek kényelmét is, ugyanakkor fennáll a túlzott gyógyszerezés és az ennek következtében kialakuló antibiotikum-rezisztencia veszélye.
| elektronikus orvosi vizit, E-vizit
2013-01-17 10:23:44
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop