Betegségeket szűrhet ki egy új, leheletelemző japán műszer

Leheletelemző műszerrel rukkolt elő a héten a japán Toshiba elektronikai és gépipari konszern: a készülék mindössze harminc másodperc alatt képes kiszűrni egy sor különböző betegséget.

A készülék egy kisebb mosogatógép méreteivel vetekszik. A használóknak a műszerből kinyúló csőbe kell többször belefújniuk. A készülék elemzi a leheletet olyan gázok nyomai után kutatva, amelyek különböző egészségi problémákra, többek közt diabéteszre és gyomorbántalmakra utalhatnak, de a műszer az egyszerű másnaposságot is kimutatja.

"A gépbe fújt leheletet infravörös lézerrel megvilágítjuk, majd kiszűrjük a gázok nyomait" - húzta alá közleményében a vállalat. Az acetaldehid, a metán és az aceton mind különböző egészségi problémák jelenlétére utalhatnak.

A Toshiba szerint bővíteni fogják a gép által kiszűrt gázok és betegségek számát, így a jövőben többek közt az asztma diagnosztizálását segítő nitrogén-monoxid nyomai után is fognak kutatni. A műszer kereskedelmi célú gyártása akár jövőre megkezdődhet.

A gép ugyanakkor nem csupán orvosi, hanem sportolási célokra is alkalmazható, kimutatja ugyanis a zsírégetés során felszabaduló aceton mértékét a leheletben, ezzel segítve az adott egyén számára legoptimálisabb edzésmódszer kidolgozását.

A Toshiba tervei szerint áprilistól a tokiói Waseda Egyetemmel közösen fogja vizsgálni a zsírégetés és a testedzés közben, illetve nyugalmi állapotban a leheletben található acetonmennyiség közötti kapcsolatot. A cég reményei szerint a készüléket többek közt konditermekben is használni fogják.

A vállalat szerint a hagyományos lehelettesztekhez elemzőközpontban végzett vizsgálatra van szükség, és a szakembereknek olyan bonyolult körülményeket kell figyelembe venniük, mint a légnyomás és a hőmérséklet. A leginkább fogyasztói elektronikai termékeiről ismert japán cég kiemelt figyelmet fordít egészségvédelmi szegmensének fejlesztésére.

| leheletelemző, betegség, szűrés
2014-03-18 23:18:55
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop