A hasnyálmirigy betegségei

A hasnyálmirigy betegségeinek diagnosztikája a klinikai tünetek, laboratóriumi vizsgálatok és a képalkotó vizsgálatok alapján történik.

hasnyálmirigy daganat, hasi ultrahang vizsgálat, CT vizsgálat, MRI, ERCP, hasnyálmirigy gyulladás | InforMed Hírek16   InforMed | Bach, K.; Zana, K.

Heveny gyulladás

A diagnózis a klinikai tünetekre (erős hasi fájdalom, főleg baloldalt, hányás, nagy elesettség, láz) és a laboratóriumi vizsgálatokra (hasnyálmirigyenzim vizsgálata: legfontosabb az ún. szérum-amiláz nevű hasnyálmirigyenzim emelkedése a vérben) épül.

Ezeket egészítik ki a különböző képalkotó eljárások, mint a natív hasi röntgen, az ultrahang- és a CT-vizsgálat. Ezek a vizsgálatok éhgyomorra történnek.

Hasi UH-vizsgálattal a hasnyálmirigy (pancreas) nem minden esetben vizsgálható kielégítően, aminek oka, hogy az előtte lévő gyomorban, illetve belekben lévő gázok zavarhatják a vizsgálatot. Típusos esetben a hasnyálmirigy megnagyobbodik, körülötte, valamint távolabb a hasban folyadékgyülemek jelenhetnek meg.

A hasnyálmirigy-gyulladás kiterjedésének pontos feltérképezésére általában CT-vizsgálat szükséges, mely pontosabban képes meghatározni a folyadékgyülemek elhelyezkedését.

A betegséget követően az esetek egy részében ún. pseudorysta (körülírt folyadék a hasnyálmirigyben) alakulhat ki, ami némely esetben sebészi beavatkozást tehet szükségessé.

Krónikus hasnyálmirigy gyulladás

A beteg haspuffadásról, emésztési panaszokról, fokozott gázképződésről panaszkodik, a tünetek tulajdonképpen kevésbé "látványosak" de nagyon kellemetlenek és megnehezíti az ebben a betegségben szenvedő betegek életét.

Ahhoz, hogy ezen segíteni lehessen, fontos a pontos diagnózis felállítása, ami ebben az esetben elsősorban laboratóriumi vizsgálatokon alapszik (hasnyálmirigyenzim-meghatározás, a széklet emésztettségének vizsgálata, a kilégzett levegő analízise). A képalkotó vizsgálatok (UH, CT, ERCP) segíthetik a diagnózist.

Ultrahang- és CT-vizsgálat típusos esetben inhomogén, meszesedéseket tartalmazó hasnyálmirigyet mutathat.

Az ERCP (endoszkópos retrográd cholerysto-pancreatographia) olyan endoszkópos (tükrözéses) módszer, melynek segítségével közvetlenebbül vizsgálhatjuk a hasnyálmirigyet. A beavatkozás ritkán szövődménnyel (gyulladás, láz) járhat.

Hasnyálmirigy-daganatok

Sajnos ebben a csoportban elsősorban a rosszindulatú daganatok előfordulása a gyakoribb, ezért nagyon fontos az időben felállított, helyes diagnózis. A daganat lehet a pankreas feji részében, vagy a testében, illetve a farkában.

Hasnyálmirigy fej daganatok

A hasnyálmirigy feji részében előforduló daganatra jellemző: a fájdalommentes besárgulás, de a fertőzéses eredetű májgyulladás is ugyanígy kezdődhet, ezért döntő a kettő azonnali elkülönítése.

Laboratóriumi vizsgálatok

Májfunkciós vizsgálatok, hasnyálmirigyenzim vizsgálata, vírusmarkerek, széklet-Weber-vizsgálat, vérkép, speciális vizsgálat a tumormarker-vizsgálat (ami ebben az esetben az ún. CA 19-9, ami 87%-ban specifikus).

Képalkotó vizsgálatok

UH, CT, ERCP vizsgálatot végeznek.. A daganat méretének, kiter-jedésének, egyéb szervekhez való viszonyának megítéléséhez, valamint kórosan megnagyobbodott nyirokcsomók kimutatásához általában elengedhetetlen a CT-vizsgálat. Ez éhgyomorra történik, kontrasztanyag megivását követően, intravénás kontrasztanyag adásával.

Típusos esetben a hasnyálmirigy fejében körülírt elváltozást látunk, ami a kontrasztanyagot többé-kevésbé felveszi. A daganat komprimálhatja (nyomhatja) a közös epevezetéket, ami a tünetek között felsorolt sárgaság oka. Egyes esetekben, ha a felsorolt módszerekkel a diagnózis nem állítható fel, biopszia (mintavétel) válhat szükségessé.

Pankreas test- és farokdaganat

25%-át teszi ki a hasnyálmirigy-daganatoknak. Nincsenek jellemző tünetei, ezért nagyon nehéz a korai diagnózis. Fogyás, étvágytalanság, teltségérzés, gyakran látszólagos ok nélkül ismétlődő mélyvénás trombózisok hívhatják fel a figyelmet a bajra.

A diagnózis elsősorban a képalkotó eljárásokra épül: hasi ultrahang, CT, szükség esetén bőrön keresztüli biopszia (anyagvétel) szövettani vizsgálat céljából.
| hasnyálmirigy gyulladás, hasnyálmirigy daganat, hasi ultrahang vizsgálat, CT vizsgálat, MRI, ERCP
2019-08-05 12:03:57
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop