A nagyerek vizsgálata

Nagyegeken a mellkasi és hasi aortát (főverőeret), ennek főbb ágait, valamint az ún. vénakávákat (fő visszereket) értjük.

| Hagyományos és új vizsgálati módszerek 1997 ;   SubRosa Kiadó | Zana, K.; Bach, K.

Az aortát érintő főbb elváltozások: aneurizma (tágulat), ruptura (az ér repedése, igen súlyos, gyakran halálos kimenetelű elváltozás), disszekció (az érfal rétegeinek szétválása, ugyancsak életveszélyes megbetegedés), meszesedés (mely általában általános érelmeszesedés része, jelentősége, hogy a leszakadó meszes részecskék kisebb erekben elakadva érelzáródást és keringési zavart okozhatnak).

Vizsgálómódszerek a mellkasi szakaszon

Mellkas-röntgenfelvétel

Az ún. középárnyék kiszélesedése, többletárnyék megjelenése utalhat érelváltozásra. Ilyen esetben további vizsgálatokra van szükség. Ugyancsak jól láthatók az érfal meszesedései.

Mellkas-CT-vizsgálat

Segítségével általában jól kimutathatók ezek az elváltozások. Amennyiben az aorta megrepedt, a befecskendezett kontrasztanyag kilép az érpályából, és az ér környezetében vérgyülem látható. Ilyen esetben azonnali sebészi beavatkozásra van szükség. A vizsgálat speciális technikával készül (nagy mennyiségű kontrasztanyag gyors befecskendezése erre szolgáló műszer - ún. injektor - segítségével). A vizsgálat, a sürgősségi vizsgálatokat kivéve, éhgyomorra történik.

Speciális ultrahangvizsgálat

Az ún. transzözofágeális UH segítségével is vizsgálhatjuk az aorta egyes szakaszait. A készüléket a nyelőcsövön keresztül juttatjuk be, a vizsgálat altatásban történik.

Angiográfia

Az előzetesen leírt módszer szerint a nagyegeket kontrasztanyaggal feltöltjük, és így az elváltozás helyét és morfológiáját (felépítését) pontosítani tudjuk.

MRI-vizsgálat

Amennyiben a leírt képalkotó módszerek nem elégségesek, MRI-vizsgálat elvégzése indokolt lehet.

A hasi aorta vizsgálómódszerei

  • Hasi ultrahangvizsgálat: lehetőség szerint szigorúan éhgyomorra történik.
  • Hasi CT-vizsgálat: a mellkasi szakasz vizsgálatához hasonló módszerrel történik.
  • Angiográfia;
  • MRI-vizsgálat.
|
2004-07-03 15:19:56
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop