A perifériás erek vizsgálata

Ide soroljuk a nagyereéből eredő vagy azokba beömlő artériákat (verőereket) és vénákat (visszereket).
Az artériás rendszert érintő főbb megbetegedések: heveny vagy krónikus érelzáródás vagy szűkület (ún. embólia és trombózis), gyulladásos megbetegedések, malformációk (érfejlődési rendellenességek), traumás eredetű elváltozások, aneurizmák stb.

| Hagyományos és új vizsgálati módszerek 1997 ;   SubRosa Kiadó | Zana, K.; Bach, K.

Érszűkület

A láb artériáinak szűkületére utaló tünetek: járás közben, vagy súlyosabb esetben már nyugalomban is jelentkező fájdalom, mely megszűnik vagy jelentősen csökken, ha a beteg megáll.
A nyaki verőerek szűkületére ismétlődő szédülés, fejfájás, karzsibbadás esetén kell gondolni.
A vese artériáinak szűkülete magas vérnyomás kialakulásához vezethet.
Az érszűkület kialakulására több tényező is hajlamosít: dohányzás, helytelen táplálkozás (zsírban gazdag ételek).

A vénás rendszert érintő elváltozások

Ilyenek lehetnek: mélyvénás trombózis (érelzáródás), varikozitás (visszértágulat), fejlődési rendellenességek stb.
A leggyakoribb probléma a visszerek elzáródása (trombózisa), amire a láb fájdalmas duzzanata utal.

Vizsgálómódszerek

Kolor- (színes) doppler ultrahangvizsgálat: egyszerű, könnyen kivitelezhető, fájdalmatlan vizsgálat, melynek segítségével jól vizsgálhatjuk az ereket, az esetleges szűkületük mértékét, valamint hogy bennük a vér akadálytalanul áramlik-e.
Mélyvénás trombózis esetében például a visszerekben nincs véráramlás, üregüket vérrög tölti ki. Ilyen esetben azonnali gyógyszeres kezelésre van szükség.
Bizonyos életkor után szinte minden ember artériáján apróbb meszesedések jelennek meg. Beavatkozásra csak akkor van szükség, ha ez az eret lényegesen beszűkíti, és a vér áramlását akadályozza. Veszélyük ezenkívül az is, hogy ezek a meszes részecskék leszakadva és elsodródva kis erek teljes elzáródását okozhatják, ami például az agyban halálos kimenetelű is lehet. Kezelésére több módszer is lehetséges, attól függően, hogy a szűkület hol található és milyen hosszú. Egyes esetekben ún. intervenciós radiológiai módszerrel (érfestéssel összekapcsolt értágítással) is kezelhető az elváltozás, s ez jóval kisebb megterhelést jelent a beteg számára, mint egy műtét. Más esetekben azonban a műtét elengedhetetlen.

Amennyiben ultrahangvizsgálattal az elváltozás nem vizsgálható kielégítően, egyéb vizsgálatokra - CT, MRI - kerül sor. Műtéti beavatkozás előtt szinte minden esetben angiográfia (érfestés) is készül, segítségével a kívánt érrendszer teljes egészében vizsgálható.

|
2004-07-03 15:18:47
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop