Hirdetés

Az anamnézis pontos felvétele

Az anamnézisfelvételénél nagyon fontos a beteg pontos kikérdezése. Amennyiben panaszmentesnek érzi magát a páciens, konkrétan rá kell kérdezni a jellemző tünetekre (például hogy szokott-e fulladni, ha igen, mikor). Lényeges, hogy nyugalomban is jelentkezik-e a nehéz légzés vagy csak munkavégzés közben vagy után. Az sem mindegy, hogy milyen jellegű munkát végez, kisebb otthoni takarítást, vagy nehéz fizikai munkát. Rákérdezünk, hogy szokott-e szívtáji fájdalma lenni és ha igen, az milyen jellegű. Összefügg-e mozgással, légvétellel (általában az ilyen panaszok nem szíveredetűek), mennyi ideig tart, szűnik-e valami külső hatásra (pihenésre, gyógyszer bevételére stb.). Ha ilyen jellegű panaszai vannak a betegnek, általában ezekről már spontán is beszámol.

|

Hagyományos és új vizsgálati módszerek 1997 ;   SubRosa Kiadó | Zana, K.; Bach, K.

A betegek kikérdezése során négy osztályba sorolhatjuk azokat a tevékenységeket, amelyek panaszokat váltanak ki:

  1. a szokásos fizikai aktivitás nem okoz panaszt;
  2. a szokásos fizikai aktivitás valamilyen enyhe tünetet vált ki;
  3. a már megszokottnál kisebb munkavégzés is panaszt okoz;
  4. mindennemű munkavégzés, mozgás rontja az állapotot. A panaszok már nyugalomban is jelentkeznek.

Természetesen a kikérdezés során megint rá kell térnünk a korábban már említett rizikófaktorok lehetőségére. Így ha valaki dohányzik, mióta és napi hány szál cigarettát szív, alkoholt fogyaszt-e, ha igen, mennyit, milyen gyakorisággal és főleg, hogy mit (töményet vagy bort, illetve sört). Szintén a szív munkájával függhet össze a vese működése is, így romló szívműködésnél gyakoribb, hogy éjszaka több alkalommal is fel kell kelnie a betegnek vizelni. Érrendszeri betegségekre utalhat, ha gyakori szédülésről, fülzúgásról, végtag-zsibbadásról panaszkodik a beteg. Az anamnézis felvételekor feltétlenül meg kell kérdezni, hogy tud-e magas vérnyomásról, illetve korábban mértek-e már nála magas értéket. Szintén az érbetegségek rizikófaktorának számít, ha cukorbetegség vagy zsíranyagcsere-zavar is szerepel betegségei között (magasabb koleszterinszint).

Fontos a családi anamnézis felvétele is, hiszen a hajlam ezekben a kórképekben öröklődhet. Így konkrétan rá kell kérdezni a szülők, testvérek, gyerekek esetleges ilyen jellegű betegségeire és azok lefolyására.

A szociális anamnézis felvétele során legfőbb szempont a táplálkozási szokások kiderítése. Ez megint több tényezőből álló probléma. Ha valaki dolgozik, táplálkozása sokszor függ a munkaidejétől, az esetleges "üzemi koszttól" stb. Aki pedig otthon van, nem biztos, hogy tud magára főzni, esetleg valaki más látja el. És sorolhatnánk a különböző variációkat, de sajnos a kikérdezések eredménye a legtöbb esetben azt mutatja, hogy az emberek többsége helytelenül táplálkozik, amely komoly rizikófaktornak számít ennél a betegségcsoportnál (például zsírt használ olaj helyett, vajat margarin helyett, kevés zöldséget, gyümölcsöt, sok zsíros húst, belsőségeket, vadhúst stb. fogyaszt).

2004-07-03 15:25:23

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop