EKG (Elektrokardiogáfia)

A szívműködés elektromos úton történő vizsgálata, amely fájdalommentes. Szívbetegség (koszorúér-szűkület, ritmuszavar), időskor, illetve bizonytalan mellkasi fájdalom vagy szűrővizsgálat kapcsán készül: a mellkasra és végtagokra elektródákat (vezetékeket) helyeznek és nyugodt, fekvő állapotban a gép szalagon rögzíti a szív működését.

| Hagyományos és új vizsgálati módszerek 1997 ;   SubRosa Kiadó | Zana, K.; Bach, K.
Ez lehet teljesen normális, lehetnek banális eltérések, de komolyabb problémákat is felvethet. Ha a koszorúsér-szűkület (tartós vagy átmeneti) gyanúja merül fel, terheléses EKG-t végeznek. Ennek a vizsgálatnak az érzékenysége 60-80%-os, specifitása: 80-90%-os. Ez általában egy álló kerékpáron "biciklizéssel" történik, és műszer segítségével mérni lehet a szív teljesítőképességét. Előfordul, hogy a vizsgálatot meg kell szakítani, vagy mert a beteg nagyon kifárad és nem bírja, vagy mert szívtáji fájdalom lép fel, EKGeltérés, illetve vérnyomáskiugrás jelentkezik. Ez a vizsgálat segítséget nyújt a szívizom vérellátási zavarában szenvedő betegek kórismézéséhez, illetve irányt szab a következő vizsgálatoknak.

Ma már szintén rutinvizsgálatként végezhető el a Holter-monitorozás, amely kapcsán 24 órán keresztül ambuláns (otthoni) módon kis, mellkasra szerelt elektródákkal és az ehhez kapcsolódó műszerrel lehet követni a szív működését; elsődleges szerepe az esetleges szívritmuszavarok kimutatásában van.

|
2004-07-03 15:26:45
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop