Szívultrahang, CT- és MRI-vizsgálat

A szívultrahang (echocardiográfia) speciális, fájdalommal nem járó ultrahangvizsgálat. Segítségével információt kaphatunk a szív funkcionális (működési) állapotáról és szerkezeti felépítéséről.
A CT- és MRI-vizsgálat is igénybe vehető egyes speciális esetekben a szívelváltozások vizsgálatára.

| Hagyományos és új vizsgálati módszerek 1997 ;   SubRosa Kiadó | Zana, K.; Bach, K.

A szívultrahang

A szívultrahang (echocardiográfia) speciális, fájdalommal nem járó ultrahangvizsgálat. Segítségével információt kaphatunk a szív funkcionális (működési) állapotáról és szerkezeti felépítéséről.

A szívultrahang (echocardiográfia) speciális, fájdalommal nem járó ultrahangvizsgálat. Segítségével információt kaphatunk a szív funkcionális (működési) állapotáról (például a szívbillentyűk működéséről, illetve veleszületett vagy szerzett rendellenességeiről), szerkezeti felépítéséről (például a kardiomiopátiáról, amikor a szív megnagyobbodhat, vagy fala megvastagodhat). Egyben információt nyújthat esetleges egy vérrög (trombus) jelenlétéről, aminek leszakadása életveszélyes állapotot idézhet elő. Szintén döntő jelentő-ségű a vizsgálat aneurizma (a szívizomfal megrepedésre hajlamosító tágulata) esetén. A vizsgálat nem igényel előkészítést, nem éhgyomorra történik.

A CT-vizsgálat

A CT-vizsgálat segítségével kimutathatók például az egyébként igen ritka daganatos megbetegedések. Segítségével általában jól kimutathatók az érelváltozások. Amennyiben az aorta megrepedt, a befecskendezett kontrasztanyag kilép az érpályából, és az ér környezetében vérgyülem látható. Ilyen esetben azonnali sebészi beavatkozásra van szükség. A vizsgálat speciális technikával készül (nagy mennyiségű kontrasztanyag gyors befecskendezése erre szolgáló műszer - ún. injektor - segítségével). A vizsgálat, a sürgősségi vizsgálatokat kivéve, éhgyomorra történik.

Az MRI-vizsgálat

MRI-vizsgálatot jelenleg csak igen ritkán végzünk szívmegbetegedések diagnosztikájára. Alkalmas ischaemiás szívbetegségek vizsgálatára, a szív funkcionális állapotának vizsgálatára, valamint egyes veleszületett fejlődési rendellenességek kimutatására.

|
2004-07-03 15:20:31
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop