Hordozható DNS-laboratóriumot fejleszt a NEC

Olyan hordozható laboratórium kifejlesztésén dolgozik a japán NEC cég, amely 25 perc alatt képes DNS-azonosítást végezni - írta az Aszahi Simbun japán napilap pénteken.

DNS-laboratórium, DNS, laboratórium | MTI Hírek 2012 ;9
A bőrönd méretű, 32 kilós szerkezet a vállalat tervei szerint 2014-ben kerülhet piacra tízmillió jenes - hozzávetőleg 26 millió forintos - áron.

A NEC és az országos rendőr-főkapitányság közös kutatásával készülő eszköz a várakozások szerint jelentős segítséget nyújthat a bűnüldözésben. Egy átlagos DNS-laboratóriumban jelenleg egy napot vesz igénybe az azonosítás elvégzése. Habár a hordozható szerkezet megbízhatósága nem éri el a rendes laboratóriumi szintet, és ezért annak eredményei nem használhatók bírósági bizonyítékként, a bűntény helyszínén elvégzett vizsgálat nagyban segíthet a rendőröknek a gyanúsítottak körének gyors leszűkítésében.

A gép prototípusával jelenleg 60 percet vesz igénybe egy DNS-vizsgálat elvégzése.

A lap tudomása szerint a hordozható laboratórium nemcsak bűncselekmények és természeti katasztrófák halálos áldozatainak azonosítására, hanem mezőgazdasági termékek vizsgálatára is alkalmas lesz.
| DNS-laboratórium, DNS, laboratórium
2012-11-30 13:21:21
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop