Korábban diagnosztizálhatók lesznek a mozgásszervi elváltozások

Korábban diagnosztizálhatják a jövőben a különböző mozgásszervi elváltozásokat az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet (ORFI) új, csúcsminőségű MRI-készülékének köszönhetően - mondta az intézmény főigazgatója szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Poór Gyula az MTI-nek elmondta: a most üzembe állított MRI (mágnesesrezonancia-képalkotókészülék) a korábban használthoz képest mintegy tízszer erősebb. Ez azt jelenti, hogy a legkisebb elváltozásokat is a lehető legkorábban ki tudják szűrni nemcsak a gerincen, hanem a koponyán és a végtagokon is. Így a különböző betegségeket - köztük daganatos, kopásos, anyagcsere- vagy traumás eredetű elváltozásokat egyaránt - sokkal hamarabb diagnosztizálhatják - hangsúlyozta.

A főigazgató a sajtótájékoztatón kiemelte: el kell oszlatni azt a tévhitet, hogy a reuma az időskor betegsége, éppúgy érinti a munkaképes korosztályt, mint a gyermekeket. A mozgásszervi betegségekben a mintegy tízmilliós magyar társadalom nagyjából negyede, 2-3 millió ember szenved, közülük sokaknak egyszerre 2-3 ilyen betegségük is van. Az ORFI-nak nem csupán a csontritkulás, ízületi gyulladások és más mozgásszervi elváltozások kezelésében és megelőzésében, hanem az oktatásban és a kutatásban is kiemelt feladata van. Ebből kifolyólag az intézmény diagnosztikája, felszereltsége folyamatos karbantartásra, újításra szorul, a legmodernebb technika alkalmazása elengedhetetlen - tette hozzá.

Az MRI-készülék napi 14, heti 70 órában működik, de mostanra bebizonyosodott, mivel az ORFI az összes hazai mozgásszervi központ diagnosztikai hátterét biztosítja, ez a kapacitás sem elegendő. A főigazgató a sajtótájékoztatón részt vevő Szócska Miklós egészségügyi államtitkárhoz és Sélleiné Márki Máriához, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatójához fordulva reményét fejezte ki, hogy a jövőben bővülnek a készülék hosszabb működtetéséhez szükséges kapacitások. Sélleiné Márki Mária erre úgy reagált: a finanszírozáskor kiemelt figyelmet fordítanak a gyors és pontos diagnosztikára.

Poór Gyula kiemelte, hogy az ORFI anyagi helyzete évek óta stabil, így a mintegy 600 millió forint értékű MRI-készüléket főként saját forrásból vették meg. Erről Szócska Miklós is elismerően szólt. Az államtitkár szerint nem véletlen, hogy a mozgásszervi betegeket már eddig is az ORFI-ba irányították. Szavai szerint így az intézménynek az új egészségügyi struktúrában is - mint országos intézetnek és módszertani központnak - nagy felelőssége lesz a népbetegségek kezelésében.
| mozgásszervi elváltozás, ORFI, MRI, mágnesesrezonancia-képalkotókészülék
2012-06-13 16:51:02
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop