Nem működtethet laboratóriumot a Theranos biotechnológiai cég vezetője

Az illetékes amerikai hatóság legalább két évre megtiltotta a Theranos biotechnológiai cég alapítójának és vezérigazgatójának, Elizabeth Holmesnak, hogy laboratóriumot működtessen, ezzel újabb csapás érte a vértesztjei kétséges megbízhatósága miatt vizsgálat alá vont kaliforniai vállalatot.

Az idősek, illetve a szegények egészségügyi ellátását biztosító Medicare és a Medicaid programokért felelős kormányzati hatóság (Centers for Medicare and Medicaid Services/CMS) emellett megvonta a klinikai laboratóriumok minőségjavító intézkedései (CLIA) néven ismert akkreditációt a Theranos newarki laboratóriumától, és pénzbírságot is kiszabott. A Medicare és a Medicaid nem fizet ezentúl a Theranosnál elvégzett laborvizsgálatokért.

Elizabeth Holmes 19 éves korában, 2003-ban alapította meg a Theranost azzal a céllal, hogy kidolgozzák azt a technológiát, amelynek segítségével fájdalom nélkül, a lehető legkisebb mennyiségű vérből - ujjbegyből vett vércseppből - minél gyorsabban el tudják készíteni a legfontosabb adatokat tartalmazó laborleletet.

A nem is olyan régen még 9 milliárd dollárra értékelt Theranos erős nyomás alá került, miután a The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai gazdasági napilap tavaly egy sor jelentést közölt, amelyek erős kételyeket keltettek a Theranos vértesztjeinek megbízhatóságát illetően. A vállalat tevékenységét azóta már egy sor szövetségi és állam ügynökség vizsgálja

A WSJ tavaly októberben azt írta, hogy a Theranos hiányos és nem korrekt adatokat szolgáltat az ügyfeleknek és a befektetőknek tevékenységéről. Így az Edison névre keresztelt, saját fejlesztésű laboratóriumi készülékkel csak 15-féle vértesztet végeztek el, miközben a reklámban kétszázat emlegettek. A többi mérést hagyományos vérelemző készülékekkel, köztük a Siemens által gyártott géppel készítették el, és egyes mintákat hígítani kellett a megfelelő mennyiség eléréséhez, ami viszont rontotta a mérések pontosságát.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hivatal (FDA) 2015 októberében megtiltotta a Theranosnak az Edison alkalmazását, kivéve a herpeszvírus kimutatását célzó tesztet.

A CLIA akkreditáció azt biztosítja, hogy a laboratóriumi vizsgálatok időben elkészüljenek, az eredmények pontosak és megbízhatóak legyenek.

| laboratórium, Theranos biotechnológiai cég, Elizabeth Holmes
2016-07-09 12:36:25
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop