Legutóbbi cikkek

Leheletvizsgálattal kimutatható a tüdőrák

Ígéretesek az első kísérletek a leheletvizsgálattal, amellyel a tüdőrákot kívánják kimutatni clevelandi kutatók, de a vizsgálati eszközön a tervezők szerint még finomítani kell.


A pontos anamnézis felvétele

Tüdőbetegség gyanúja esetén is a vizsgálatok alapja a pontos anamnézis felvétele, mely a kikérdezés után a hagyományos fizikális vizsgálattal folytatódik.


Diagnosztikus tesztek

Léteznek ún. diagnosztikus tesztek, mint a légzésfunkciós vizsgálatok, amelyek objektív módon mérik a tüdő teljesítőképességét. A következő esetekben javasolható az elvégzésük.


Invazív vizsgálatok tüdőbetegségek gyanújánál

Amennyiben az előzetesen ismertetett ún. nem invazív módszerekkel a diagnózis nem állítható fel, érfestés (angiográfia), bronchoszkópia vagy mediasztinoszkópia alkalmazására kerülhet sor.


Mellkasi CT-vizsgálat

A vizsgálat a mellkasi röntgenvizsgálathoz képest több és pontosabb információt nyújt sok esetben, sőt egyes elváltozásokra méretük vagy elhelyezkedésük miatt - csak ezzel a vizsgálati módszerrel derül fény.


Tüdőszcintigráfia

Tüdőszcintigráfia (izotópos vizsgálat) segítségével vizsgálható, hogy az egyes tüdőterületeken a véráramlás megfelelő-e. Legnagyobb jelentősége a tüdőembólia (a tüdő ereinek elzáródása) kimutatásában van,mely egyes esetekben igen súlyos, esetleg halálos kimenetelű is lehet.


Web Design & Development Prowebshop