Hirdetés

Az emlődaganatok diagnosztikája

Az emlődaganat felismerésénél elsődleges az emlő kézzel történő tapintási vizsgálata, amit minden nő rendszeresen, azonos időszakban végezzen el magán.

|

Hagyományos és új vizsgálati módszerek 1997 ;   SubRosa Kiadó | Zana, K.; Bach, K.

Amennyiben a legkisebb gyanú is felvetődik, hogy csomó, daganat tapintható, azonnal jelentkezzen orvosánál.

Ettől függetlenül is javasolt- különösen 45 év felett, valamint ha a családban már előfordult emlőtumor - az évenkénti, rendszeres szűrővizsgálaton való megjelenés! Amennyiben az orvosi vizsgálat felveti az emlőben tapintható daganat lehetőségét, röntgenvizsgálat (mammográfia) és ultrahangvizsgálat szükséges.

Ugyancsak mammográfia javasolt mindenkinél 45-50 év felett szűrővizsgálati jelleggel, tekintve, hogy nem minden emlőtumor tapintható, és ha egy kis daganatot időben sikerül felfedezni, a betegnek nagy esélye van a teljes gyógyulásra.
A mammográfia, mint minden röntgenvizsgálat, némi sugárterheléssel jár, azonban az ebből adódó kockázat több nagyságrenddel kisebb, mint annak a rizikója, hogy egy emlődaganatot túl későn fedezünk fel.
Tudnunk kell, hogy a mammográfia és az ultrahang egymást kiegészítő és nem helyettesítő vizsgálatok.

Számos rosszindulatú daganat (mint például a rosszindulatú apró meszesedések – micro-calcificatiók) UH-vizsgálattal nem mutatható ki. Ugyanakkor egyes elváltozások jellege csak mammográfiával nem igazolható, ennek tisztázására kiegészítő ultrahangvizsgálat szükséges.

Amennyiben egy elváltozás jó- vagy rosszindulatú jellege ezen módszerekkel nem tisztázható, biopszia elvégzése (mintavétel szövettani elemzés céljából) válik szükségessé.

2005-06-25 12:01:20

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop