A szívbelátó"

Minden orvos olyan vizsgáló módszerekről álmodik, amelyekkel a betegről minden fontosat megtudhat, gyorsan, egyszerűen, és úgy, hogy közben a páciensnek se okozzon fájdalmat. A betegek félelme is érthető: nagyon sok a kellemetlen, fájdalmas vizsgálat és gyakran a kivizsgálásokkal járó sok szenvedés nem is hozza meg a várt eredményt, a biztos diagnózist.

A kardiológiai ultrahang-vizsgálatok

Az ultrahang-vizsgálatok elterjedése a diagnosztika új fejezetét nyitotta meg. Ma már nem kell végigszenvedni az epefeltöltés procedúráját az epekövesség megállapításához, vagy a vénás injekció és röntgensugárzás veszélyeit elviselni a vesék kivizsgálásához, mert rendelkezésünkre áll az ultrahang. Szinte minden szakmában (a szemészettől a nőgyógyászatig) ma már az első vizsgálatok között szerepel a speciális ultrahang-diagnosztika. Így van ez a kardiológiában is: az EKG elterjedése óta a széles körű kardiológiai diagnosztikában ma már vitathatatlanul az echokardiographia áll a második helyen.

"Echo"-kardiographia.

Echo, azaz visszhang. Az ultrahang készülékek ugyanis a visszaverődő ultrahangok érzékelik, jelen esetben a szív különböző képleteiről. Kezdetben még csak egy vékony ultrahangnyaláb visszaverődését érzékelték, de a szív ezzel is jól tanulmányozható volt. Még ma is használjuk ezt az úgynevezett egydimenziós, vagy "M-mód" technikát. Nagy lépést jelentett a kétdimenziós "2D-mód" elterjedése.

Ennek segítségével a szív bármely területéről keresztmetszeti képet készíthetünk és mozgás közben ábrázolhatjuk az élő, működő szívet: láthatóvá válnak a szívüregek, a szívfalak, billentyűk, azok mozgását, vastagságát le is tudjuk mérni. A technika fejlődésével a felvevő fejet a nyelőcsőbe juttatva szinte közvetlen közelről is vizsgálhatjuk a finomabb eltéréseket. A miniatűr felvevők (ún. transducerek) már arra is alkalmasak, hogy az erekbe katéterként bedugva információt szolgáltassanak az erek szerkezetéről.

A 2D echo képen a szívet különböző "szeletekben" vizsgálhatjuk, alatta a színes technikával a kóros áramlásokat ismerhetjük fel.

Újabb ugrás a diagnosztikában az a lehetőség, hogy vizsgálni tudjuk a véráramlás sebességét, változásait. Ez a "Doppler technika. Segítségével pontosan meg tudjuk állapítani a szívbillentyű-hibák súlyosságát, mérni tudjuk a szív teljesítményét, leleplezhetővé váltak a bonyolult szívfejlődési rendellenességek. Ezekkel az eljárásokkal ma már lényegesen lecsökkent a szívkatéterezés igénye, könnyen felismerhetők az életveszélyes szívbelhártya-gyulladások, nyitott könyvként látjuk a lezajlott infarktus következményeit, a diagnózis egyszerűvé és lényegesen pontosabbá vált.

A vizsgáló fejet a nyelőcsőbe juttatva közvetlen közelről vizsgálhatjuk a szívet.

A korszerű echokardiographiás eljárások megyénkben is minden kardiológiai centrumban rendelkezésünkre állnak. A megfelelően gyakorlott kardiológus szakorvos ezek segítségével gyorsan, fájdalommentesen és olcsón juthat hozzá szinte minden szívvel kapcsolatos információhoz. Egyedül a koszorúserek állapotának-szűkületeinek pontos felmérésére van csak szükség a szívkatéterezésre.

A vizsgáló berendezések drágák és a nehéz gazdasági helyzetben a fejlesztésre, elöregedett készülékek lecserélésére nemigen van mód. Bízunk azonban abban, hogy a megspórolt egyéb, költségesebb és veszélyesebb vizsgálatok, a betegek szenvedéseinek elmaradása és a korszerűség követelményei elhárítják majd a gazdasági nehézségeket.

| kardiológiai, ultrahang, ultrahang-vizsgálatok, , EKG, , echokardiographia, , Doppler-, technika
2002-07-29 10:58:54
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop