A tapasztalt ultrahangvizsgáló csökkentheti a műtétek számát petefészekrákra gyanús eseteknél

Sokszor előfordul, hogy az petefészekrák gyanúja miatt műtétre kerülő betegeknél kiderül, hogy jóindulatú folyamatról van szó, így az utólag feleslegesnek ítélhető műtétek száma jelentősen csökkenthető, ha a műtét előtt az ultrahangvizsgálatot tapasztalt szakember végzi.

petefészekrák | InforMed Hírek6   InforMed | Seprődi, B.
A Lancet Oncology január 21-i online számában megjelent közlemény szerint a nőgyógyászati ultrahangvizsgálat nagyban befolyásolja az onkológiai szakembereket a petefészekrákra gyanús esetek kezelésében.

A brit szerzők összehasonlították a tapasztalt, legalább 10 éves nőgyógyászati ultrahangos tapasztalattal rendelkező, nagyforgalmú intézetben dolgozó szakemberek által kiadott és a rutin szűrővizsgálatok során született ultrahang-leleteket. A két csoportban eltérő típusú, de hasonló minőségű készülékekkel dolgoztak, és a szerzők szerint „nem volt ok azt feltételezni, hogy az észlelt eltérések a készülékek közötti különbségre lehet visszavezetni”.

A vizsgálat 150 nő esetére épült, akiknél rosszindulatú daganat volt feltételezhető, ebből csupán mintegy 18 esetben (12 %) igazolódott valódi petefészekrák. A rutin ultrahangvizsgálat alapján az eset felében lehetett szövettani diagnózist valószínűsíteni, ezzel szemben a tapasztalt szakember lelete szinte minden esetben szövettani diagnózist is valószínűsített. Ennek eredményeként a rutin csoportban jelentőősen több műtétet végeztek, mint a profi csoportban. A kórházi tartózkodás átlagos ideje is több volt a rutinvizsgálat mellett (6 nap), mint a specialisták által végzett diagnosztika után (5 nap).

A vizsgálók eltérő megközelítéssel próbáltak diagnózishoz jutni. A nem specialisták „inkább az alaki elváltozásokat foglalták össze, de ritkán próbálták a rosszindulatúságot megítélni, illetve szövettani diagnózist feltételezni. Így a lelet értelmezése a klinikusokra maradt, akik inkább aműtét mellett döntöttek, hogy biztosan kizárják a daganat rosszindulatúságát.

Az ultrahangvizsgálat minőségének javítása jelentősen csökkenti a műtétek számát és csökkenti a kórházi ápolási időt.

| petefészekrák
2008-02-05 17:59:58
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop