A virtuális diagnosztika előnyei

A vastagbél virtuális valóságban történt vizsgálata éppen olyan alkalmas a rák kimutatására, mint a valódi kolonoszkópia, állítják amerikai kutatók.

virtuális kolonoszkópia | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
A vizsgálat során 3120 virtuális kolonoszkópia eredményeit vetették össze 3163 valóságos kolonoszkópia adataival. A vizsgálatban egészséges, alacsony kockázati csoportba tartozó egyének vettek részt.

A virtuális kolonoszkópiával valamivel több kifejlett polipot találtak, mint a hagyományos eljárással, ráadásul mindenféle szövődmény nélkül. – Az eredmény nem csak hogy kiváló, de felülmúlja minden várakozásunkat – mondja dr. Perry Pickhard, a wisconsini egyetem kutatója, a virtuális diagnosztika úttörője.

A virtuális kolonoszkópia, más néven CTC, azaz CT-kolonográfia egy különleges szoftver alkalmazásával tekinti meg a beteg vastagbeléről készült CT-felvételeket. A módszert használó szakemberek már az előtt fel tudják fedezni a vastagbélben található polipokat, hogy azok végzetes rákká alakulnának át.

A hagyományos vastagbél-vizsgálatnak ezzel szemben az az előnye megvan, hogy a talált polipokat azonnal el is lehet távolítani.

Felmerül a kérdés, ha ennyire eredményes és szövődménymentes a CTC-eljárással történt diagnosztika a vizsgálat során, vajon minden radiológus is ugyanezt az eredményt éri el vele? Ennek kiderítésére most igen sok radiológust vonnak be a kísérletbe.

Ha ezeket a jó eredményeket széles körben is meg lehet ismételni, megnő a valószínűsége, hogy a virtuális vizsgálat valódi alternatívája lehet a vastagbél-rák szűrésének.

| virtuális kolonoszkópia
2007-10-05 11:44:16
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop