Angiográfia (DSA - digitális szubtrakciós angiográfia)

Az érrendszer vizsgálatára, valamint az egyes szervek vérellátásának vizsgálatára szolgáló módszer, mely ötvözi a hagyományos radiológia módszereit (a vizsgált testrészről röntgenfilm készül) a modern komputertechnika vívmányaival.

| InforMed Hírek18   InforMed | Bach, K.; Zana, K.

A vizsgálat kontrasztanyag adásával éhgyomorra történik. A vizsgálat irányulhat az artériás rendszer vizsgálatára (mint például alsóvégtag, vese, szív, agyi erek érszűkületének vizsgálata), vagy a vénás rendszer vizsgálatára (például mélyvénás trombózis gyanúja esetén).

Miből áll a beavatkozás?

Ha az artériás rendszert kívánjuk vizsgálni, a behatolás az artérián, ha a vénás rendszert, a vénán keresztül történik. Altatásra általában nincs szükség, a vizsgálat helyi érzéstelenítést követően történik, és általában nem sokkal fájdalmasabb, mint egy vérvétel.

Az esetek döntő többségében a szúrás helye a lágyék, mivel a combartéria és -véna itt a felszínen helyezkedik el, könnyen megszúrható, valamint a beavatkozás jól kontrollálható.

Helyi érzéstelenítést követően az érbe ún. katétert, belül üreges vékony csövet juttatnak. A katétert az érrendszerben eljuttatják a vizsgálni kívánt szervig (lehet ez szív, vese vagy agy), és a kontrasztanyag befecskendezését követően vizsgálják a helyi érviszonyokat, vagy az egyes szervek vérellátását.

Közvetlenül a kontrasztanyag befecskendezését követően - melyről a beteget előzetesen mindig tájékoztatják -, sokszor pár percen belül, spontán megszűnő melegségérzés alakulhat ki az egész testben. A vizsgálat végén a katétert eltávolítják, és amennyiben a beavatkozás az artérián történt, a szúrás helyét nyomókötéssel fedik.

Milyen szövődményekkel járhat a vizsgálat?

Leggyakoribb, általában nem súlyos szövődmény a szúrás helyén kialakuló vérömleny (hematóma). Ezt elkerülendő, a vizsgálatot követően egy napig ágyban fekve kell maradni.

A hematóma kialakulásának rizikója jóval nagyobb olyan betegek esetében, akiknél különböző eredetű véralvadási zavar áll fenn. Ilyenkor a vizsgálat kivitelezése megfontolandó, esetleg későbbi időpontban kerül rá sor a véralvadási értékek rendeződését követően.

Súlyosabb szövődmények - mint például az ér megrepedése (diaszekciója), vagy vérrög-képződés a beavatkozás következtében - csak nagyon ritkán fordulnak elő, és általában rögtön helyileg kezelhetők.

Szükség esetén angiográfia során terápiás beavatkozás, érplasztika (angioplasztika) is történhet. Ennek lényege, hogy a kórosan szűknek ítélt érszakaszt különböző módszerek (speciális katéterek) segítségével kitágítjuk. A beavatkozás a műtéti eljárásokhoz képest jóval kisebb kockázattal és megterheléssel jár a beteg számára, azonban sajnos nem minden esetben alkalmazható (ezt az elváltozás helye és milyensége szabja meg).

| DSA, angiográfiam digitális subtrakciós angiográfia
2020-06-29 12:30:49
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop