Az MR több információt ad, mint a CT

Sokan nem tudják, hogy van egy olyan radiológiai módszer, az MR (mágneses rezonancia) vizsgálat, mely nem jár sugárterheléssel. Sőt, bizonyos betegségek – például a limfómák – esetében pontosabb eredményt ad: kimutatja az élő tumorsejteket.

CT, MR, mágneses rezonancia, képalkotó vizsgálat | InforMed Hírek16   InforMed | Sándor, K.

Így a beteg állapotáról többet mond az orvosnak, aki ez által hatékonyabban gyógyíthat – állítja dr. Rudas Gábor, a Semmelweis Egyetem MR Kutatóközpont vezetője. A jövő útja a személyre szabott diagnózis és a személyre szabott gyógyítás – erre ad lehetőséget az MR. A Semmelweis Egyetemen az egész testet lehet vizsgálni úgynevezett diffúzós MR módszerrel – leginkább onkológiai és gyulladásos betegségek esetében alkalmazzák.

Segítségével főleg az utókezelésben valósul meg hatékonyan a személyre szabott orvoslás, vagyis kemoterápia után a rendkívül pontos vizsgálati eredmény alapján van lehetőség a kezelést úgy beállítani, hogy a szövődmény a minimálisra csökkenjen.

Sajnos kevés a készülék. Az egyik, az MR Kutatóközponté az országban a legnagyobb teljesítményű, vagyis „3 Teslás”, azaz sokkal pontosabb és jobb minőségű képet ad, mint a többi – mondja az igazgató.

Míg a CT röntgensugárral dolgozik, az MR a mágnese tér változását méri és így sokféle mérési módszer van, így lesz pontosabb. Ma már az MR is olyan fejlett, hogy pár perc alatt van eredmény. A kutatóközpontban betegség jellegétől függően a vizsgálat negyed órás, de háromnegyed órás is lehet. Sajnos a várólista hosszú, de minden nap jut hely az akut betegeknek, akiknek azonnali vizsgálatra van szükségük.

A készülék segítségével a fővárosi régióban világszínvonalon látják el a gyerekek vizsgálatát. Ez azt jelenti, hogy szinte minden kérdéses esetben a legmagasabb színvonalú MR vizsgálatot tudják biztosítani, ami a gyermekek esetében azért is rendkívül fontos, hogy ne kapjanak sugárzást. Évente több mint három ezer gyermeket vizsgálnak.

A neuroradiológia területén, ami az agy és a gerinc betegségeivel foglalkozik, a stoke kezelésben tapasztalható áttörés – állítja dr. Rudas Gábor. Eddig döntően a szélütést is CT-vel vizsgálták – egyszerűen mert több CT készülék áll rendelkezésre -, de ma már tudják, hogy az MR-rel pár perc alatt sokkal több információt kaphat az orvos, így a károsodást egyénre szabottan tudják kezelni.

Ugyanez igaz bizonyos gyulladásos, fertőzéses betegségek esetében is (agyvelő-, agyhártyagyulladás, sclerosis multiplexre, stb.) Az MR-nek – a mellet, hogy nincs sugárterhelés -, megvan az az előnye is, hogy például egy veseelégtelen beteget is tudnak vizsgálni, mert nincs szükség a vesét terhelő kontrasztanyag beadására. Vagyis nem kell választani a szerv és vese közöttl.

| CT, MR, mágneses rezonancia, képalkotó vizsgálat
2019-08-05 12:25:28

Web Design & Development Prowebshop