CT- és MR-vizsgálatok előtt

Hogyan készüljünk a CT és az MR vizsgálatra?

| InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K.

Kép: Medical News Today

A hagyományos módszerekkel szemben ezek szokatlanul bonyolultak lehetnek a beteg számára, a gépek nagy terjedelmükkel, mozgásukkal fokozhatják a betegek amúgy is meglevő szorongását. Ez némileg talán csökkenthető, megelőzhető a vizsgálatok előtti részletesebb tájékoztatással.    

A vizsgálatok előtti részletes tájékoztatásra a gyakorlatban azonban sem a vizsgálatot kérő, sem az azt végző orvosnak nincs mindig elég ideje. A következőkben közreadjuk a győri Nemzetközi Egészségügyi Központban a CT- és MR-vizsgálatokkal kapcsolatos betegtájékoztatókat, melyek kisebb módosításokkal más intézményben is érvényesek lehetnek.

Mindkét vizsgálatra vonatkozó információk

Tisztelt asszonyom/uram! Kedves betegünk! Az ön (ill. hozzátartozója) betegségének tisztázása érdekében kezelőorvosa javaslata alapján CT/MR vizsgálatra van szükség. A vizsgálatok előjegyzési sorrendben történnek. Előfordulhat azonban, hogy súlyosabb állapotú betegek sürgős vizsgálata miatt az ön vizsgálata a megadott időpontnál később kezdődik. Ezért elnézését kérjük.

A lelet a vizsgálat után általában egy órán belül készül el, azt a recepción fogja megkapni. A vizsgálatra beutalóját, személyi igazolványát, betegbiztosítási (tb) kártyáját, korábbi leleteit, zárójelentéseit, az előzőleg bárhol készült hasonló vizsgálatok filmjeit feltétlenül hozza magával! Amennyiben kezelőorvosánál vannak, kérje el tőle azokat! Betegsége változásáról csak ezek alapján tudunk véleményt mondani.

A CT-vizsgálatra vonatkozó információk

Terhesség esetén a vizsgálat nem végezhető el! A CT-vizsgálat fájdalommal nem jár. Felhívjuk figyelmét, hogy a vizsgálat alatt az operátor (a vizsgálatot végző asszisztensnő) által beállított testhelyzetben mozdulatlanul kell feküdni. Mellkasi és hasi vizsgálat során az operátor arra fogja kérni önt, hogy a légvételt belégzésben tartsa vissza.

Hasi CT-vizsgálat előtt hígított kontrasztanyagot kell innia, összesen kb. 1 litert, lassan kortyolgatva, 1-1,5 óra alatt. Ez az anyag enyhe hasmenést okozhat. A kismedence vizsgálata előtt beöntésre (kb. 1/2-1 dl) is szükség lehet, melyet a vizsgálóasztalon fog megkapni és meg kell azt tartani a vizsgálat végéig.

Bizonyos típusú vizsgálatok esetén az első felvételsor után intravénás injekcióval jódtartalmú kontrasztanyagot kap. Az injekció adásakor ritkán előfordulhat hányinger, hányás, ezért a vizsgálat előtt legalább 4 órás éhezésre van szükség. Kevés folyadékot azonban fogyaszthat, esedékes gyógyszereit vegye be!

Inzulinnal kezelt cukorbetegség esetén az inzulin beadása után cukros teát igyon, pár falatot ehet is. A kontrasztanyag beadása közben melegséget érezhet. Ha azonban más panasza is volna, kérjük, azonnal jelezze!

A vizsgálathoz és az injekcióhoz szükséges beleegyező nyilatkozatot a vizsgálat előtt a recepción kapja meg.

Felhívjuk figyelmét, hogy ha a kontrasztanyag alkalmazása után 24 órán belül bármilyen mellékhatást - bőrkiütést, viszketést, fulladást, nehéz légzést, fejfájást - tapasztal, azonnal forduljon orvoshoz és tájékoztassa őt arról, hogy CT-vizsgálat történt! Kérdéseivel kezelőorvosához vagy az operátorhoz fordulhat. Jobbulást kívánunk!

Az MR-vizsgálatra vonatkozó információk

A vizsgálóhelyiségben nagy erősségű mágneses tér van, ezért ha szívritmus-szabályozója (pacemaker) van, a vizsgálat nem végezhető el! Ha szervezetébe korábban műtéttel fémanyagot ültettek, arról a vizsgálat előtt tájékoztassa az operátort! A vizsgálóhelyiségbe mágnesezhető fémtárgyakkal, ékszerekkel belépni tilos! Bankkártyáját is hagyja a vetkőzőhelyiségben!

Az MR-vizsgálat fájdalommal nem jár. Az emberi szervezetre kimutatott káros biológiai hatása nincs. Ez a módszer a szokottnál hosszabb ideig tartó eljárás, a vizsgálat típusától függően 25-40 perc.

A vizsgálat előtt előkészítésre, éhezésre nincs szükség. A kismedence vizsgálata előtt közvetlenül ne vizeljen! Felhívjuk figyelmét, hogy a vizsgálat alatt az operátor által beállított testhelyzetben mozdulatlanul kell feküdni egy csőszerű gépben. Amennyiben a zárt térben való tartózkodást nehezen viseli, kérje az operátor segítségét!

A mérések ideje alatt ön pár percig zajt, -zörgést - fog hallani. A nyak vizsgálata során a mérések alatt nyelni nem szabad. Bizonyos betegségek esetén a vizsgálat közben szükség lehet intravénás injekcióval kontrasztanyag adására.

A vizsgálathoz és az injekció beadásához szükséges beleegyező nyilatkozatot a vizsgálat előtt a recepción fogja megkapni. Ha vizsgálat közben bármilyen panasza lenne, kérjük, azonnal jelezze! Kérdéseivel kezelőorvosához, vagy az operátorhoz fordulhat. Jobbulást kívánunk!

| CT, MR vizsgálat
2022-11-17 10:12:25
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop