Egy új szoftver csökkenti a CT-vizsgálatokkal járó sugárdózist

Egy új szoftver program a felére csökkenti a vastagbél számítógépes tomográfiai (CT) vizsgálatához szükséges sugárzás mennyiségét.

CT, sugárterhelés | MTI Hírek 2010 ;7
Egy sor közelmúltbeli kutatási eredmény is kimutatta, hogy a CT-vizsgálatokkal járó sugárdózis növelheti a rákos megbetegedések lehetőségét. Ez a veszély elsősorban a fiatalabb betegeket érinti, akik életük során többször esnek át ilyen jellegű vizsgálatokon.

Az új szoftveres technikával alacsonyabb sugárdózissal is tiszta, zajmentes felvételek készülhetnek, ezzel pedig lehetőség nyílik például az olyan vizsgálatokra is, amelyeket korábban éppen a sugárdózis mennyisége miatt kerültek az orvosok - mondta Daniel Johnson az arizonai Scottsdale városában működő Mayo klinika orvosa.

Az American Journal of Roentgenology című szaklapban megjelent tanulmány szerint az új szoftveres képfeldolgozási eljárást a tesztelésre fejlesztett mesterséges belső szervekkel, illetve 18 betegen vizsgálták. A kutatók azt tapasztalták, hogy a normál sugárdózissal készült hagyományos, illetve a kisebb dózissal készült, új szoftver programmal feldolgozott képek között nincs jelentős különbség.
| CT, sugárterhelés
2016-02-15 11:32:51
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop