Hirdetés

Feltárulnak a nanoméretű világ eddig rejtett titkai

Svájci kutatók egy olyan szuperfelbontású röntgen mikroszkópot fejlesztettek ki, mely egyesíti magában az elektronmikroszkópok nagy térbeli felbontóképességét és a röntgensugarak kiváló szövetbe hatoló képességét.

szupermikroszkóp |

InforMed Hírek6   InforMed | Perjési, L.

A technikai újdonság a nanométer méretű világ felfedezésére ad alkalmat – láthatóvá válhat az elektronikában fontos félvezetők belső szerkezete, és az élő sejtek felépítése.

Az új mikroszkóp által készített első szuperfelbontású képeket a Science magazin 2008. július 18-i online kiadásában publikálják.

A kutatókat már évek óta foglalkoztatja az elektron és röntgensugár alapú szuperfelbontású mikroszkóp terve, de csak egy mostanra kifejlesztett svájci technológia segítségével tudták elképzeléseiket a gyakorlatban is megvalósítani, és a mikroszkópot létrehozni.

A hagyományos ún. „scanning” vagy pásztázó elektronmikroszkópok már eddig is képesek voltak nagyfelbontású képek készítésére, de egyrészt, a vizsgálathoz vákuumban kellett tárolni a mintát, másrészt a mikroszkóp csak a minta felszínéről adott csak képi információt. A svájci szuperfeloldású mikroszkóp használatakor a minta közegét nem kell megváltoztatni, így preparálás nélkül is bele lehet tekinteni a beépített félvezetők és a biológiai minták belsejébe.

Igen ígéretesnek tűnik az eszköz jövőbeli felhasználása nagy felbontású biológiai mikroszkópként, hiszen a röntgensugarak penetrációja révén a felszín alatt elhelyezkedő sejtek, illetve sejtnél kisebb méretű részecskék élőben történő vizsgálatára is alkalmas lehet.

A módszert az elektron- vagy látható tartományú lézerfényre is adaptálhatják, miáltal újabb és jobb fény- és elektronmikroszkópok kifejlesztéséhez járulhat hozzá.

Medical New Today
szupermikroszkóp

2008-08-01 02:43:03

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop