Három dimenziós röntgenvideo

(MTI-Press) - Amióta Konrad Röntgen az általa felfedezett X-sugár alkalmazásával 1895-ben először tette láthatóvá egy ép kéz belső csontozatát, óriásit fejlődött a testek átvilágítása. A legújabb, egyelőre CTX-nek nevezett szerkezettel a már mozgásban lévő emberi, vagy állati test belsejéről is lehet háromdimenziós videofelvételt készíteni. Egyelőre egy kisebb helyiséget betölt a berendezés, de 2010-re már a rendelőkben használatos változatot ígérik a tervezők.

| MTI Hírek 2007 ;4
Az elmúlt évtizedekben a hagyományos, kétdimenziós, fekete-fehér képeket készítő röntgenkészülékekhez csatlakoztak az ugyancsak kétdimenziós, de mozgóképet is adó ultrahangos testbenézők, a várandós kismamák kedvencei. Az akár az agyat is szeletenként vizsgáló CT-k, komputer-tomográfok, amelyek során a vizsgáltnak mozdulatlanul kell feküdnie és a felvétel hosszadalmas. Hasonló az MR, a mágneses rezonancián alapuló készülékek használata. A fluroszkóppal gyors egymásutánban felvett röntgen felvételek már mozgó videová állíthatók össze, de ugyancsak kétdimenziósak.

Az újfajta CTX-készülék első példányát Elizabeth Brainerd, a providence-i (Rhode Island, USA) Brown egyetem biomechanikai professzora tervezte. Lényege, hogy az élő és mozgásban lévő testekről háromdimenziós videofelvétel készítésére alkalmas.

Elsősorban a traumatológusok és az ortopéd-szakorvosok látják majd hasznát, mert a csont- és izületi törések, ínszalag-szakadások esetén ellenőrizhetik, hogy milyen jellegű a sérülés. Később pedig azt is láthatják, hogy az ajánlott terápia valóban az elvárt módon segíti-e helyreállítani a sérült szervet. A hírre máris jelentkeztek az ornitológusok a madarak szárnymozgásának tanulmányozására. A kísérleti CTX-példányt egy szűk üvegmedencében úszó kis krokodil csontváz-mozgásáról készített térbeli videofelvétellel vizsgáztatták

A CTX használatakor először a vizsgált test csontvázáról (az említett krokodiléról) egy komputer-tomográffal és egy röntgengéppel egy időben felvett, de egy komputerben már háromdimenzióssá animált állóképet készítenek. Utána két fluoroszkóppal két irányból felvett gyorsfelvétellel a céltest mozgását rögzítik. Ezt követően a kétfajta anyagot egy képalkotó komputerbe táplálják be, amelyben a speciális szoftver azokat egy bármely irányból nézhető, mozgó, háromdimenziós, videoszalagon is rögzíthető anyaggá alakítja. Az így nyert képek felbontása tizedmilliméteres pontokra történik, és a CTX másodpercenként ezer felvételt készít. Azok lefuttatása során a felvételek folyamatos mozgássá alakulnak, mert a szem nem is érzékeli az ilyen gyors képváltásokat.

Szűcs József
|
2016-02-15 11:35:27
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop