Hirdetés

Hazugságvizsgálat MRI segítségével

Amerikai kutatók megállapították, hogy az agytumorok diagnosztizálására szolgáló MRI-készülékkel az is megtudható, a vizsgált személy hazudik-e, vagy sem. Azok ugyanis, akik nem mondanak igazat, az agyuk más területeit használják, mint akik nem hazudnak.

|

InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Dobos, L.

A diagnosztikus célokra alkalmazott MRI-készülék pontosabb lehet a hagyományos hazugságvizsgálónál, állítják a kutatók. A hagyományos vizsgálat során ugyanis a testi változásokat, azaz a verítékezést, a vérnyomás ingadozását, a pulzust vagy a légzést regisztrálják. Ezek megállapítása azért lehet pontatlan, mert van, aki már magától a vizsgálat tényétől is stresszes helyzetbe kerül, másfelől viszont némi ügyességgel a hazugok megtanulhatják becsapni a poligráfot.

A kutatók 11 önkéntes közül hatot megkértek, süssenek el egy játékpisztolyt, és tagadják le, amit tettek, a többi ötöt pedig arra kérték, mondják el az igazat a történtekről. A funkcionális MRI-vizsgálat alatt minden önkéntesnek kérdéseket tettek fel. Ellenőrzésképpen hagyományos hazugságvizsgálót is alkalmaztak. Megállapították, hogy mind a hazugságvizsgáló, mind az MRI kivétel nélkül minden esetben helyesen állapította meg a hazugság tényét.

A felvételek elemzése során kiderült, hogy az agynak más és más területei aktivizálódnak a hazugságnál és az igazmondásnál, a hazugoknál ezen kívül több agyi terület volt működésben. Ennek oka az, hogy a hazugoknak arra is gondolniuk kell, milyen válasz lehet valószínű, mit tudhat a kérdező, és mit áll módjában ellenőrizni.

Az egyetlen problémát az MRI-berendezés viszonylag költséges volta okozza, nem lehet minden rendőrkapitányságon ilyet tartani. Fontosabb és bonyolult esetekben azonban valószínűleg sikeresen alkalmazható lesz a jövőben.

BBC News

2004-12-01 18:30:03

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop