Izotópvizsgálatok

Az előzetesen tárgyalt diagnosztikus módszerektől lényegesen eltérő eljárás, mivel nem sugárzás kibocsátására, hanem a testből jövő sugárzás érzékelésére épül.
Lényege, hogy az emberi szervezetbe a bioelemek (a szervek normális működéséhez szükséges elemek, mint például a jód, technécium) ún. radioizotópjait juttatjuk be.

| Hagyományos és új vizsgálati módszerek 1997 ;   SubRosa Kiadó | Zana, K.; Bach, K.
A vizsgálat általában éhgyomorra történik, a radioaktív gyógyszereket vagy szájon át vagy intravénás úton adjuk be. Ezek a radioaktív elemek a beadást követően rövid ideig sugároznak, melyet az ún. gammakamerával tudunk mérni. A radioaktív elemeket a természetes elemekhez hasonlóan az egyes szervek felveszik, raktározzák, majd kiürítik, így útjukat követve következtethetünk különböző szervek (belső elválasztású mirigyek, tüdő, agy, vese, csontok stb.) működésére, működésük kiesésére, illetve károsodására, valamint szerkezeti felépítésükre. Az egyéb modern vizsgálómódszerek (ultrahang, CT, MRI) elterjedése óta, melyek a szervek szerkezetéről igen pontos adatokat szolgáltatnak, a scintigráfiás vizsgálatok elsődleges szerepe a funkció (működés) vizsgálata lett.
A radioaktív elemek bejuttatásukat követően hamar lebomlanak (10 perc-néhány óra, elemektől függően), így a későbbiekben már nem jelentenek a betegre és környezetére veszélyt.

Emissziós computertomográfia (CT)
A röntgensugárzásra épülő eljárásokhoz hasonlóan az izotópvizsgálatokat is forradalmasította a komputertechnika megjelenése.
Alapjában két módszert kell elkülönítenünk, az ún. SPECTet és PET-et.

SPECT (fotonkisugárzásos CT)
Lényege egy beteg körül körbeforgó gammakamera. A nyert adatokat komputer dolgozza fel. Igen széles körben használják, leggyakrabban az agy és a szív vizsgálatára.

PET (pozitronkisugárzásos rétegfelvétel)
Jelenleg hazánkban csak igen korlátozottan hozzáférhető, igen költséges és komoly technikai hátteret igénylő eljárás, mely az egyes kórfolyamatokban fellépő anyagcsere-elváltozások kimutatására alkalmas.

|
2004-07-03 15:17:10
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop